O familie din România a câştigat în medie 5.077 de lei în al doilea trimestru. Câţi bani s-au dus pe mâncare

  • Veniturile totale medii lunare au reprezentat în trimestrul II 2020, în termeni nominali, 5.077 lei pe gospodărie şi 1.973 lei pe persoană.
  • Cheltuielile totale ale populaţiei, au fost, în trimestrul II 2020, în medie, de 4.163 lei lunar pe gospodărie (1.618 lei pe persoană) şi au reprezentat 82,0% din nivelul veniturilor totale.
  • Peste o treime din bani s-au dus pe mâncare
665 afișări
Imaginea articolului O familie din România a câştigat în medie 5.077 de lei în al doilea trimestru. Câţi bani s-au dus pe mâncare

O familie din România a câştigat în medie 5.077 de lei în al doilea trimestru. Peste o treime din bani s-au dus pe mâncare

Veniturile băneşti au fost, în medie, de 4.693 lei lunar pe gospodărie (1.823 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 384 lei lunar pe gospodărie (149 lei pe persoană). Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (67,8% din veniturile totale ale gospodăriilor).

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (19,0%), veniturile din agricultură (1,9%), veniturile din activităţi neagricole independente (1,8%), cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (1,1%) precum şi veniturile în natură (7,6%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,6%).

Mediul de rezidenţă influenţează diferenţele de nivel şi, mai ales, de structură între veniturile gospodăriilor dintre mediul urban şi mediul rural.

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,7%).

Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, întrimestrul II 202 0, în medie, 37,7% din consumul gospodăriilor. Alte ponderi sunt cele cu băuturile alcoolice şi tutunul (9,2%), îmbăcămintea şi încălţămintea (5,9%), cheltuielile pentru locuinţă, apă, electricitate, gaze şi combustibili (15,2%), mobilier şi dotarea locuinţei (6,3%), sănătare (5,1%), transport (6,1%), comunicaţii (6,8%) şi îngrijire personală (5,1%).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici