O felie din Petrom, scoasă la vânzare. Cine şi la ce preţ vinde acţiuni ale companiei

Fondul Proprietatea (FP), emitent listat la Bursa de la Bucureşti, a anunţat miercuri seară că va derula un plasament privat accelerat de vânzare de până la 1,7 miliarde de acţiuni din OMV Petrom, adică echivalentul a 3% din companie.

6135 afișări
Imaginea articolului O felie din Petrom, scoasă la vânzare. Cine şi la ce preţ vinde acţiuni ale companiei

Petrom, de vânzare: Fondul Proprietatea scoate la vânzare 3% din acţiunile companie

3%, la preţurile curente de tranzacţionare, înseamnă circa 800 mil. lei.

Fondul menţionează că în funcţie de interesul investitorilor poate majora vânzarea cu încă 1,15 miliarde de acţiuni, adică încă 2%. Cele mai recente date arată că FP are 7% din Petrom după ce în ultima perioadă a realizat mai multe astfel de vânzări accelerate.

De obicei astfel de vânzări se reflectă imediat în preţul acţiunii, în sens negativ, dat fiind faptul că Fondul vinde la preţuri sub cele de tranzacţionare din piaţă în contextul unor ordine de sute de milioane de lei. Astfel de oferte au ca principali cumpărători fondurile de pensii Pilon II. Cea mai recentă astfel de vânzare a Petrom datează din toamna anului 2020, respectiv tot 3% din companie pentru 560 mil. lei. Oferta a durat o singură zi.

Miercuri, acţiunile SNP au scăzut cu 3,2% iar marţi cu aproape 2%. Preţul de închidere de astăzi a fost de 0,47 lei.

“Franklin Templeton International Services S.À R.L., în calitate de administrator de fond de investiţii alternative (“FTIS”) al Fondul Proprietatea S.A (“Fondul”/ “Fondul Proprietatea”), anunţă demararea unei oferte de plasament privat accelerat ,de până la 1.700.000.000 acţiuni ordinare, cu posibilitatea de a mări oferta cu până la 1.150.000.000 acţiuni ordinare (în limba engleză “upsize option”) deţinute de Fond în OMV Petrom S.A. („Petrom” / “Societatea”) („Tranzacţia”)”, se arată la bursă.

Perioada de restricţie, 90 de zile

Procesul de plasament va fi demarat imediat. “Erste Group Bank AG si SSIF Swiss Capital S.A. vor acţiona în calitate de Joint Global Coordinators şi Joint Bookrunners, iar Banca Comercială Română S.A. şi Auerbach Grayson and Company LLC vor acţiona în calitate de Joint Bookrunners în cadrul Tranzacţiei („Părţile care acţionează în calitate de Bookrunner”)”.

Fondul a agreat cu Părţile care acţionează în calitate de Bookrunner o perioadă de restricţie (în limba engleză, „lock-up period”) de 90 zile începând cu data de 19 ianuarie 2022, în legătură cu acţiunile şi certificatele de depozit globale având la bază acţiuni suport deţinute de Fond în Petrom (precum şi a oricăror alte valori mobiliare ale Societăţii, care sunt în mod substanţial similare cu cele menţionate anterior).

“Se poate renunţa la perioada de restricţie cu acordul Părţilor care acţionează în calitate de Bookrunner. Petrom nu va încasa nicio sumă de bani ca urmare a Tranzacţiei”.​

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici