O navă abandonată de un an la Constanţa va fi scoasă la licitaţie în contul datoriilor armatorului

O navă abandonată de aproximativ un an în Portul Constanţa va fi scoasă la licitaţie de Federaţia Internaţională a Transportatorilor (ITF) în contul datoriilor acumulate de armator, care se ridică la 270.000 de dolari, din care 150.000 de dolari reprezintă creanţele către echipajul vasului.

228 afișări
Imaginea articolului O navă abandonată de un an la Constanţa va fi scoasă la licitaţie în contul datoriilor armatorului

O navă abandonată de un an la Constanţa va fi scoasă la licitaţie în contul datoriilor armatorului (Imagine: www.marinetraffic.com)

Potrivit reprezentantului ITF în România, Adrian Mihălcioiu, cargoul Kusva 1 a fost abandonat în Portul Constanţa din luna august a anului trecut, de atunci armatorul nemaidând niciun semn.

”Este în port de anul trecut, din august, cu salarii şi datorii neplătite de atunci, în total vreo 270.000 de dolari către echipaj, autorităţi portuare, pentru întreţinerea navei şi altele”, a declarat, miercuri, Adrian Mihălcioiu.

El spune că licitaţia va fi organizată după 8 august, dată până la care armatorul mai poate să revendice nava, după ce îşi achită datoriile.

”Dacă până pe data de 8 august armatorul nu vine să-şi revendice nava, aceasta se va vinde la licitaţie în contul datoriilor. Preţul de pornire va fi, cred, cel la care este evaluată, de 273.000 de dolari”, a precizat reprezentantul ITF în România.

Conform acestuia, la sosirea în Constanţa vasul avea un echipaj format din 14 navigatori, la această oră rămânând la bord numai trei marinari. Datoriile totale către echipaj se ridică la aproximativ 150.000 de dolari.

”O parte dintre ei au fost ajutaţi financiar şi cei mai mulţi au ales să plece acasă. Acum, la bordul vasului se mai află numai trei marinai, doi azeri şi un turc”, a mai precizat Adrian Mihălcioiu.

Nava tip cargo, de 2.200 de tone, are o vechime de 20 de ani şi a navigat sub pavilion Insulele Cook. Vasul a ajuns în Dana 109 a Portului Constanţa Sud - Agigea în august 2013, iar echipajul, format atunci din 11 marinari turci, azeri şi egipteni, a intrat în grevă din cauza restanţelor salariale şi a cerut ajutorul Federaţiei Internaţionale a Transportatorilor (ITF).

O altă navă aflată într-o situaţie similară este Nikolay Meshkov - pavilion Belize, aflată în Portul Constanţa din luna martie a acestui an. Vasul a fost trecut în conservare, iar echipajul, neplătit din septembrie 2013, a fost repatriat în urmă cu o săptămână. Datoriile acumulate de armator depăşesc şi în acest caz 200.000 de dolari, acesta fiind acţionat în instanţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici