O societate secretă de pe Wall Street conduce piaţa tranzacţiilor cu instrumente derivate

În a treia miercuri a fiecărei luni, nouă membri ai unei societăţi elitiste de pe Wall Street se întâlnesc în secret în centrul Manhattan-ului pentru a proteja interesele giganţilor bancari, ca JPMorgan sau Goldman Sachs, pe piaţa instrumentelor financiare derivate, potrivit New York Times (NYT).

35 afișări
Imaginea articolului O societate secretă de pe Wall Street conduce piaţa tranzacţiilor cu instrumente derivate

O societate secretă de pe Wall Street conduce piaţa tranzacţiilor cu instrumente derivate (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Scopul comun al celor nouă este de a proteja interesele marilor grupuri financiare, pe care le reprezintă, pe piaţa derivatelor, una dintre cele mai profitabile şi mai controversate din industria financiară. Cei nouă împărăşesc şi un secret comun, notează NYT, detaliile întâlnirilor şi identităţile lor au fost păstrate în cea mai strictă confidenţialitate.

Între cele nouă bănci se regăsesc şi Morgan Stanley, Deutsche Bank, UBS, Barclays, Credit Suisse, Bank Of America şi Citigroup, potrivit unor surse citate de NYT.

Bancherii formează, astfel, o comisie foarte puternică implicată în supravegherea pieţei derivatelor, în valoare de mii de miliarde de dolari, care asemenea asigurărilor, sunt folosite pentru protejarea faţă de risc. In teorie grupul apără integritatea pieţei instrumentelor derivate. În practică, apără şi dominaţia pieţei de către marile bănci.

Băncile din acest grup, asociat unei noi case de decontare, au luptat pentru a bloca intrarea altor bănci pe piaţă şi încearcă să blocheze şi eforturile de a face disponibile informaţii complete despre preţuri şi comisioane.

Derivatele constituie o parte importantă a afacerilor de pe Wall Street. Băncile obţin anual multe miliarde de dolari din comisioane secrete asociate acestor instrumente, iar în cazul unei concurenţe mai ridicate şi a unor preţuri transparente ar încasa, în mod cert, mai puţin, notează NYT.

Dimensiunea şi aria de activitate a pieţei derivatelor a crescut rapid în ultimele două decenii. Fondurile de pensii le folosesc pentru a asigura investiţii, ţările şi oraşele în încercarea de a păstra la un nivel scăzut costurile de finanţare, companiile aeriene pentru asigurarea preţurilor la combustibil, iar companiile din sectorul alimentar pentru a menţine un cost constant la materii prime ca cereale sau carne.

Marile bănci influenţează regulile pieţei derivatelor printr-o varietate de organizaţii la nivelul industriei financiare. Ultima sursă de influenţă a băncilor sunt casele de decontare, precum ICE Trust, care organizează întâlnirea lunară cu cei nouă bancheri în New York.

Piaţa instrumentelor derivate se află sub ancheta Departamentului Justiţiei din SUA, pentru posibile practici anticoncurenţiale, a afirmat un purtător de cuvânt al instituţiei. Reprezentanţii celor nouă bănci au refuzat să comentze cu privire la anchetă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici