Oamenii de afaceri cer un sediu nou pentru ANAF în următoarele şase luni

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) vrea construirea unui nou sediu pentru ANAF în următoarele şase luni, în care să îşi poată desfăşura cât mai eficient activitatea, în urma procesului de informatizare, care să asigure mult mai facil relaţia cu contribuabilii.

1102 afișări
Imaginea articolului Oamenii de afaceri cer un sediu nou pentru ANAF în următoarele şase luni

Oamenii de afaceri cer un sediu nou pentru ANAF în următoarele şase luni

"AOAR cere în mod public, tuturor instituţiilor implicate: Ministerului de Finanţe, Agenţiei Naţionale de Achiziţii Publice, Consiliului de Soluţionare a Contestaţiilor, Curţii de Conturi şi reprezentanţilor sistemului de justiţie să-şi aducă contribuţia la derularea cu celeritate a tuturor formalităţilor legale pentru construirea în următoarele 6 luni a noului sediu ANAF", se arată într-un comunicat al asociaţiei.

Mediul de afaceri apreciază că modernizarea ANAF, proiect pentru care Romania a s-a împrumutat cu 60 milioane de dolari de la Banca Mondială, nu se poate realiza în lipsa unui sediu adecvat, capabil să acomodeze sisteme informatice care să permită executarea unor controale informatice complexe, prin utilizarea informaţiilor existente în diferite baze de date interne şi internaţionale.

Totodată, AOAR reaminteşte că a fost extinsă transparenţa datelor bancare şi a schimbului de informaţii între autorităţile fiscale din ţările membre UE, ca urmare a deciziilor Comisiei Europene.

Asociaţia consideră că experienţa Estoniei, care asigură o informatizare completă a legăturii între contribuabili şi instituţiile publice, inclusiv Administraţia Fiscală, reprezintă un model care trebuie preluat de "o ţară care se reclamă a fi lider în domeniul specialiştilor în IT".

"Informatizarea majoră a ANAF şi determinarea utilizării consecvente a informaţiilor stocate în formă digitală (bilanţuri, declaraţii de venituri şi salarii, declaraţii de avere) va permite profesionalizarea activităţii, reducerea acţiunilor de control formale, dirijate sau abuzive, îmbunătăţind colaborarea ANAF - contribuabil (persoană fizică sau juridică)", se mai arată în comunicat.

AOAR a mai punctat că realizarea acestui obiectiv trebuie susţinut de către toate instituţiile statului. Acest demers va contribui la reducerea corupţiei, creşterea conformării voluntare, reducerea evaziunii fiscale şi creşterea încasărilor bugetare, prin creşterea transparenţei şi operativităţii activităţii ANAF.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici