Oamenii de afaceri: Criza este o binecuvântare pentru că s-a redus presiunea de creştere a salariilor

Criza este o binecuvântare întrucât a ajutat la creşterea puternică a productivităţii prin reducerea presiunii de pe piaţa muncii pentru acordarea de creşteri salariale, consideră Radu Timiş, proprietarul producătorului de mezeluri CrisTim, şi George Copos, care controlează grupul Ana Holding.

25 afișări
Imaginea articolului Oamenii de afaceri: Criza este o binecuvântare pentru că s-a redus presiunea de creştere a salariilor

Oamenii de afaceri: Criza este o binecuvântare pentru că s-a redus presiunea de creştere a salariilor (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Timiş şi Copos au afirmat luni, în cadrul întâlnirii ZF Expert, că România nu mai este competitivă în prezent pentru atragerea de investiţii străine pentru că forţa de muncă este scumpă.

"În trecut eram competitivi pentru că aveam salariul 100 de dolari. Eram competitivi cu China, India, etc.. În prezent, forţa de muncă din România este scumpă şi nu mai suntem competitivi pentru atragerea de investiţii", a declarat Timiş.

El a spus că actuala criză este "o binecuvântare", în condiţiile în care salariile au crescut după 2004 în fiecare an cu aproximativ 30%.

"În mod cert se aşează acum lucrurile la mentalitatea fiecărui om. Cine va supravieţui acestei crize va avea un viitor frumos. Vă dau un exemplu. Anul trecut aveam o productivitate de 270 de kilograme de carne pe om şi eram înnebunit că Germania avea o medie de 1.000 de kilograme de carne pe om. În prezent am o productivitate de 1.100 de kilograme de carne pe om şi nu am automatizat extraordinar, la nivelul Germaniei", a explicat Timiş.

Şi Copos consideră forţa de muncă din România este scumpă pentru că nu este productivă.

"Cred cu tărie că aveam nevoie de această criză. (...) Creşterile salariale din trecut au pornit de la Guvern. Pe piaţa muncii era competiţie şi dacă vroiai să ţii un om bun îi dădeai 2.000 de euro net pentru că spunea că pleacă în altă parte. A fost o presiune fantastică", a spus Copos.

El a adăugat că deşi au pierderi în prezent, firmele rezistă şi continuă să-şi plătească salariaţii.

"Toţi pierdem în acest moment, dar rămânem în picioare, ceea ce contează extraordinar de mult. Avem mii de locuri de muncă pe care le plătim la lumina zilei, le plătim impozitele ş taxele. Sunt puţini antreprenori autohtoni care vor rămâne în picioare", consideră omul de afaceri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici