Obama a transmis Congresului un proiect de buget electoral pentru anul fiscal 2013

Preşedintele SUA, Barack Obama, a cerut, luni în proiectul de buget transmis în Congres, cheltuieli agresive pentru a stimula creşterea economică şi taxe mai ridicate pentru americanii bogaţi, propunerea fiind criticată puternic de rivalii din Partidul Republican.

159 afișări
Imaginea articolului Obama a transmis Congresului un proiect de buget electoral pentru anul fiscal 2013

Obama a transmis Congresului un proiect de buget electoral pentru anul fiscal 2013 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Anul fiscal 2013 începe în octombrie, în timp ce în noiembrie sunt programate alegeri prezidenţiale în SUA.

Deficitul bugetar ar urma să coboare de la 1.330 miliarde de dolari, sau 8,5% din PIB, proiectat pentru acest an fiscal la 901 miliarde de dolari, sau 5,5% din PIB.

Bugetul SUA a crescut de peste două ori în ultimul deceniu şi a împins deficitul anual la peste 1.000 de miliarde de dolari, iar datoria publică la 15.200 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

Pe ansamblu, bugetul Casei Albe pentru anul fiscal 2013 va depăşi probabil 3.500 de miliarde de dolari, scrie Wall Street Journal.

Proiectul transmis de Obama în Congres cere investiţii în infrastructură şi cheltuieli pentru crearea de locuri de muncă de peste 800 de miliarde de dolari, dar şi un impozit de minim 30% pentru milionari.

În contextul uneia din cele mai bune oportunităţi pentru a-i convinge pe americani că merită un al doilea mandat, democratul Obama a alocat miliarde de dolari pentru construcţia de drumuri, căi ferate şi şcoli, în timp ce extinde scutirile de taxe pentru a susţine angajările.

"Am construit acest buget în jurul ideii că ţării noastre îi merge mai bine atunci când beneficiază cinstit toată lumea. Respinge modelul economic «pe cont propriu» care a condus la creşterea diferenţei dintre cei mai bogaţi şi cei mai săraci americani", a spus Obama.

Republicanii vor să-l înfăţişeze pe Obama drept un politician care taxează pentru a avea ce cheltui, dar şi să atace rezultatele înregistrate de acesta în privinţa înfiinţării de locuri de muncă, în timp ce preşedintele american cataloghează Partidul Republican drept partidul celor bogaţi.

Congresul poate ignora proiectul transmis de Obama, iar republicanii, care controlează Camera Reprezentanţilor, au transmis foarte clar că propunerea nu are nicio şansă din start, întrucât se pregătesc pentru o bătălie electorală în privinţa taxelor, cheltuielilor şi dimenisiunilor administraţiei.

"Bugetul lui Obama este o insultă la adresa contribuabilului american", a declarat Mitt Romney, favorit pentru a fi desemnat contracandidatul lui Obama la alegerile prezidenţiale din noiembrie.

O mare parte din ideile incluse în proiectul de buget au făcut parte din bugete propuse de Obama şi în trecut sau au fost prezentate de preşedinte în septembrie. Printre acestea se află şi majorări de taxe pentru a obţine venituri suplimentare de 1.500 de miliarde de dolari în zece ani, care împreună cu reduceri de cheltuieli ar diminua deficitul bugetar cu 4.000 de miliarde de dolari în intervalul respectiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici