Obama: Tăierile bugetare stupide vor costa locuri de muncă

Preşedintele american Barack Obama a declarat vineri, după un nou eşec al negocierilor pentru buget între liderii Congresului, că tăierile bugetare stupide care vor intra automat în vigoare vor costa locuri de muncă şi vor afecta economia Statelor Unite.

428 afișări
Imaginea articolului Obama: Tăierile bugetare stupide vor costa locuri de muncă

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Obama vrea să evite blocarea activităţii guvernului, el sugerând că este dispus să accepte, temporar, reducerea cheltuielilor de ordinul miliardelor de dolari care vor fi aplicate începând de vineri, transmite MarketWatch.

Obama a vorbit după ce liderii Congresului reuniţi vineri la Casa Albă nu au reuşit să ajungă la o înţelegere în privinţa bugetului, pentru evitarea măsurilor automate de reducere a cheltuielilor guvernamentale cu 85 miliarde de dolari.

Preşedintele a avertizat că tăierile bugetare stupide vor costa locuri de muncă şi vor avea un impact negativ asupra economiei americane, el acuzându-i pe adversarii republicani că sunt responsabili de această situaţie.

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, a ieşit de la negocieri respingând orice majorare de taxe cerută de democraţi şi a spus că săptămâna viitoare membrii Camerei vor vota un proiect de lege care va include reduceri de cheltuieli.

Eşecul discuţiilor duce la intrarea în vigoare a economiilor de 85 de miliarde de dolari în anul fiscal 2013. În total, acest program prevede reducerea cheltuielilor guvernamentale cu circa 1.000 de miliarde de dolari pe parcursul a nouă ani, până în 2021.

Proiectele de lege concurente prezentate joi în Senat de democraţi şi republicani nu au reuşit să atragă sprijinul necesar.

Tăierile automate au fost elaborate în 2011 cu scopul de a determina Congresul să ajungă la un compromis pe buget, pentru reducerea deficitului şi aducerea datoriei de stat pe o pantă negativă prin măsuri mai puţin dure.

Reducerile de cheltuieli sunt prevăzute în mod egal în buget, afectând atât sectorul apărării, cât şi programe interne precum cele de securitate socială.

Preşedintele şi Partidul Democrat, cu majoritate în Senat, insistă ca echilibrarea bugetului să presupună reduceri moderate ale cheltuieli, dar şi creşteri de taxe. De cealaltă parte a baricadei, Partidul Republican, care controlează Camera Reprezentanţilor, respinge orice fel de majorare a taxelor şi preferă exclusiv scăderea cheltuielilor.

Astfel, bugetul apărării va fi redus cu 10%, iar restul programelor guvernamentale vor pierde 8,5% din alocări. Milioane de angajaţi ai guvernului federal ar putea fi trimişi în concediu fără plată timp de 22 de zile pe parcursul acestui an, în urma activării măsurilor.

Tăierile nu vor intra în vigoare dintr-o dată, ci treptat pe parcursul următoarelor 7 luni, astfel că există încă speranţe pentru un acord în Congres prin care să fie evitate majoritatea măsurilor din pachet.

Pe fondul refuzului republicanilor de a creşte taxele şi ambiţiei democraţilor de a menţine programele sociale, Congresul se pregăteşte pentru următoarea rundă de negocieri dure pe buget. Pe 27 martie va expira bugetul provizoriu convenit anul trecut pentru a menţine operaţionale instituţiile statului în lipsa unui buget pentru anul în curs.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici