Oferta pentru vânzarea Petrom: Preţ maxim de 0,46 lei/acţiune, cu 15% peste cotaţia de la bursă

Oferta prin care statul vrea să vândă 9,84% din acţiunile Petrom va începe luni şi va avea un preţ maxim de 0,46 lei/titlu, cu 15% peste cotaţia de la bursă, iar preţul minim va fi anunţat în timpul ofertei, urmând să fie calculat pe baza cotaţiilor propuse de investitori în ordinele de subscriere.

3143 afișări
Imaginea articolului Oferta pentru vânzarea Petrom: Preţ maxim de 0,46 lei/acţiune, cu 15% peste cotaţia de la bursă

Oferta pentru vânzarea Petrom: Preţ maxim de 0,46 lei/acţiune, cu 15% peste cotaţia de la bursă (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Acţiunile OMV Petrom au încheiat şedinţa bursieră de miercuri la preţul de 0,398 lei/titlu.

Oferta va dura două săptămâni, până la 22 iulie.

"Oferta va fi considerată finalizată cu succes în cazul în care, la data închiderii sale, au fost subscrise în mod valabil minimum 80% din acţiunile oferite, la un preţ de ofertă determinat conform prospectului", se arată în anunţul de vânzare.

Prospectul de ofertă a fost avizat miercuri seară de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Acţiunile vor fi alocate în două tranşe, una de 85% pentru investitorii instituţionali şi alta de 15% pentru micii investitori. În ambele tranşe se va folosi aceeaşi metodă de alocare, primând preţul de subscriere şi, ulterior, fiind luat în calcul şi volumul de acţiuni cerut de investitori.

Subscrierile valide vor fi aranjate în ordinea descrescătoare a preţurilor prezentate de investitori, iar ordinele care au acelaşi preţ vor fi aranjate în funcţie de momentul introducerii ordinelor.

Preţul de ofertă pentru fiecare tranşă va fi preţul cel mai mic la care acţiunile oferite sunt subscrise în totalitate sau în parte, în cazul în care nu sunt subscrise toate titlurile, dar "cel mult egal cu preţul maxim şi nu mai mic decât preţul de referinţă, în situaţia în care acesta a fost declarat de vânzător", potrivit prospectului de ofertă.

În cazul în care oferta este subscrisă în întregime înainte de expirarea perioadei de derulare, intermediarii şi Ministerul Economiei, pot decide închiderea anticipată, cu condiţia ca perioada de subscriere să fi durat cel puţin cinci zile lucrătoare. În cazul în care va fi publicat un preţ de referinţă, închiderea anticipată a ofertei nu se va realiza mai devreme de două zile lucrătoare de la publicarea acestui preţ.

"După momentul publicării unui preţ de referinţă, toţi investitorii ce au subscris în cadrul ofertei au dreptul să îşi menţină ori să ajusteze subscrierile o singură dată, exclusiv în sensul creşterii preţului de subscriere, la un preţ egal sau mai mare decât preţul de referinţă, cu condiţia ca produsul dintre noul preţ de subscriere şi noul număr de acţiuni subscrise să nu depăşească valorile subscrierilor iniţiale, nete de orice comisioane. Subscrierile astfel ajustate vor înlocui subscrierile iniţiale, inclusiv din punct de vedere al timpului subscrierii", se mai arată în prospect.

La sfârşitul perioadei de ofertă, toate subscrierile efectuate la un preţ de subscriere mai mic decât cel de referinţă nu vor fi considerate valide.

"În cazul în care o tranşă este insuficient subscrisă, acţiunile rămase nesubscrise din acea tranşă vor fi alocate către cealaltă tranşă", se mai spune în anunţul de vânzare.

La final s-ar putea să rezulte două preţuri de vânzare, unul pentru investitorii instituţionali şi unul pentru micii investitori.

Dacă tot pachetul de acţiuni scos la vânzare va fi cumpărat la preţul maxim, statul va încasa 2,564 miliarde lei (610 milioane euro).

Oferta de la OMV Petrom este cea mai mare ofertă din istorie derulată la Bursa de Valori Bucureşti.

Investitorii pot subscrie minim câte 3.000 de acţiuni OMV Petrom.

Operaţiunea este intermediată de către consorţiul format din banca rusă de investiţii Renaissance Capital, BT Securities, Romcapital şi EFG Securities. Consorţiul a fost selectat la începutul lunii aprilie.

"Intermediarul va avea dreptul la un comision de 0,325% din preţul tuturor acţiunilor oferite vândute în cadrul ofertei. Acest comision include taxa BVB pentru tranzacţionarea acţiunilor la secţiunea de oferte publice - 0,135% din valoarea vânzărilor, precum şi comisionul Depozitarului Central de 0,008%", se arată în prospect.

În caietul de sarcini pentru selecţia intermediarului este prevăzut un termen de finalizare a ofertei de patru luni de la semnarea contractului, respectiv finele lunii iulie.

Grupul austriac de petrol şi gaze OMV deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul are, prin Ministerul Economiei, 20,63% din titluri, iar Fondul Proprietatea (FP) deţine 20,11% din acţiuni.

În urma ofertei de vânzare, participaţia Ministerului Economiei se va reduce la 10,79% din titluri.

Capitalizarea OMV Petrom este de 22,544 miliarde lei (5,364 miliarde euro), în funcţie de ultimul preţ din şedinţa bursieră de miercuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici