Oficial ANRE: Reducerea facturii la energie, "o sarcină foarte grea"

Reprezentanţii ANRE au discutat cu premierul Victor Ponta şi ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, despre diverse posibilităţi de diminuare, în acest an, a efectelor în facturi a schemei de sprijin a energiilor regenerabile, dar este "o sarcină foarte grea", potrivit unui oficial ANRE.

467 afișări
Imaginea articolului Oficial ANRE: Reducerea facturii la energie, "o sarcină foarte grea"

Oficial ANRE: Reducerea facturii la energie, "o sarcină foarte grea" (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"Cu ministrul pentru Energie, Constantin Niţă, şi premierul Victor Ponta discutăm posibilităţi de reducere în acest an a efectelor schemei de sprijin pentru energia regenerabilă în preţul final la energie electrică, dar aceste măsuri nu au nicio legătură cu diminuarea schemei de sprijin în urma constatării unei supracompensări", a declarat miercuri Zoltan Nagy Bege, membru al Comitetului de Reglementare din Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), la o conferinţă pe teme energetice.

Guvernul sprijină producţia de energie din surse regenerabile printr-un mecanism bazat pe subvenţii prin certificate verzi. Aceste subvenţii nu sunt plătite de la bugetul de stat, ci de toţi consumatorii, prin facturile la electricitate.

"Este o sarcină foarte grea, şi pentru ANRE, şi pentru Guvern, să dăm nişte preţuri suportabile", a spus Bege.

El a afirmat că ANRE va discuta vineri raportul de monitorizare privind piaţa de energie aferent anului 2012, precum şi propunerile de modificare a schemei de sprijin pentru regenerabile.

"ANRE crede că se poate reduce numărul de certificate verzi, vineri vom dezbate raportul de monitorizare a pieţei pentru 2012, precum şi propunerile de modificare. Vom propune Guvernului exact ce ne va spune raportul, dar o reducere a schemei de sprijin nu va fi făcută mai devreme de 1 ianuarie 2014", a spus Bege.

El a adăugat că una dintre propuneri privind diminuarea efectelor preţurilor energiei, în acest an, este amânarea comercializării unui anumit număr de certificate verzi pentru diverse categorii de energii regenerabile.

"La eolian de exemplu există propunerea să se emită ambele certificate verzi, dar să se vândă doar unul. Ar însemna că furnizorii nu vor fi obligaţi să cumpere un anumit număr de certificate verzi, care astfel nu se vor regăsi în facturile finale", a precizat Bege.

Companiile care produc energie regenerabilă primesc gratuit de la stat certificate verzi, ca măsură de sprijin pentru energia alternativă. Mai departe, aceşti producători vând certificatele verzi la furnizorii de energie, care îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor prin facturile emise consumatorilor finali.

"Cei care cumpără energie din piaţa liberă simt deja reducerea. La consumatorii casnici, care au preţ reglementat, preţurile sunt stabilite pentru tot anul. Ca să le modificăm, trebuie să avem modificări majore. În preţul reglementat a fost luat oricum un coş de energie la cele mai mici preţuri, de la centralel de Brazi, Nuclearelectrica şi Hidroelectrica", a mai spus Bege.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici