Oficial BCE: Criza din zona euro s-a atenuat, dar nu s-a încheiat

Criza datoriilor din zona euro s-a atenuat în ultimele săptămâni, dar sunt necesare măsuri în continuare pentru a convinge pieţele că mecanismul european de combatere a acesteia este eficient, a declarat Athanasios Orphanides, membru în conducerea Băncii Centrale Europene (BCE).

274 afișări
Imaginea articolului Oficial BCE: Criza din zona euro s-a atenuat, dar nu s-a încheiat

Membru în conducerea BCE: Criza din zona euro s-a atenuat, dar nu s-a încheiat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am asistat la o îmbunătăţire substanţială în ceea ce priveşte riscurile, comparativ cu luna noiembrie, în ţări precum Franţa, Belgia, Italia şi Spania", a afirmat Orphanides la o conferinţă în Cipru.

El a adăugat însă că problema nu a fost încă rezolvată, întrucât riscurile sunt mult mai mari faţă de acum doi ani.

Oficialul BCE consideră că un moment definitoriu a fost atunci când liderii europeni au abandonat conceptul de implicare a sectorului privat (private sector involvment-PSI) ca mijloc de compatere a crizelor datoriilor, acesta fiind acceptat doar în cazul Greciei.

Orphanides, guvernator al băncii centrale a Ciprului, a susţinut în repetate rânduri că participarea creditorilor privaţi la susţinerea Greciei prin reevaluarea în scădere a obligaţiunilor a contribuit la efectul de contagiune în zona euro.

"Prin abandonarea conceptului PSI în decembrie am îmbunătăţit cadrul general", a spus oficialul BCE.

Orphanides a adăugat că planul de întărire a disciplinei bugetare în zona euro, aşa-numit-ul "compact fiscal" convenit în decembrie de liderii europeni, a fost un pas important pentru construirea unui mecanism de combatere a crizelor viitoare.

Un număr de 25 state ale Uniunii Europene, inclusiv România, dar fără Marea Britanie şi Cehia, au semnat, vineri, pactul fiscal european, care prevede în principal reglementări fiscale pentru echilibrarea bugetelor şi coordonarea politicii economice la nivel european.

Marea Britanie a decis să nu adopte pactul pentru că nu a obţinut o serie de concesii pentru sectorul financiar, iar Cehia nu a semnat documentul întrucât nu consideră că acesta aduce îmbunătăţiri substanţiale faţă de reglementările existente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici