Oficial BCE: Intrarea Greciei în default ar declanşa haosul

Yves Mersch, membru în Consiliul Guvernator al Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat că intrarea Greciei în default (incapacitate de plată) pe datoria de stat ar declanşa "haosul", iar parlamentul elen trebuie să susţină măsurile de austeritate promise de guvern.

1771 afișări
Imaginea articolului Oficial BCE: Intrarea Greciei în default ar declanşa haosul

Oficial BCE: Intrarea Greciei în default ar declanşa haosul (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Parlamentul elen trebuie să voteze săptămâna viitoare programul de austeritate propus de cabinetul Papandreou, pentru a obţine următoarea tranşă, de 12 miliarde euro, din împrumul de urgenţă luat anul trecut de la UE. Dacă nu încasează aceşti bani până la jumătatea lunii iulie, statul grec riscă să intre în default.

Miniştrii Finanţelor din zona euro vor lua decizia finală privind tranşa respectivă pe 3 iulie.

Mersch, guvernatorul băncii centrale a Luxembourgului, a criticat modul în care liderii europeni au luat decizii în privinţa crizei datoriilor de stat.

"Sunt prea multe interese divergente (...) Nu creează un mediu foarte favorabil luării de decizii", a arătat oficialul într-o întâlnire cu presa la reuniunea anuală a Băncii pentru Reglemente Internaţionale, de la Basel.

Liderii europeni au promis că vor salva Grecia de la default şi vor stabiliza zona euro, după o dezbatere îndelungată privind rolul creditorilor privaţi ai statului elen.

Grecia a luat în luna mai a anului trecut un împrumut de urgenţă de 110 miliarde euro de la UE şi FMI şi are nevoie acum de un nou ajutor de mărime similară, pentru a se finanţa până în 2014. Premierul George Papandreou a promis, joi, la summit-ul liderilor UE, un program de austeritate pe cinci ani în valoare de 78 miliarde euro, care cuprinde creşteri de taxe şi reduceri ale cheltuielilor publice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici