Oficial UE: Negocierile pe tema Acordului comercial UE-SUA se vor prelungi în 2016

Negocierile între Uniunea Europeană şi Statele Unite pe tema Acordului comercial transatlantic se vor extinde în anul 2016, anunţă principalul negociator european, Ignacio Garcia Bercero, explicând că discuţiile vor intra într-o etapă "mai dificilă" şi "mai intensă".

142 afișări
Imaginea articolului Oficial UE: Negocierile pe tema Acordului comercial UE-SUA se vor prelungi în 2016

Oficial UE: Negocierile pe tema Acordului comercial UE-SUA se vor prelungi în 2016 (Imagine: HEPTA)

Acest an este considerat crucial pentru obţinerea de progrese în negocierile pe tema Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP), în contextul în care în Statele Unite vor avea loc alegeri prezidenţiale în noiembrie 2016, iar mandatul preşedintelui Barack Obama se va încheia în ianuarie 2017. Deocamdată, nu au fost luate decizii esenţiale pentru Acordul de liber-schimb, iar şansele unei înţelegeri în scurt timp sunt reduse.

"În momentul de faţă, nu vreau să includ sau să exclud nimic în privinţa a ceea ce este posibil înainte de sfârşitul acestui an", a declarat negociatorul-şef al Uniunii Europene, Ignacio Garcia Bercero, citat de Reuters.

"Dar este clar că finalizarea negocierilor şi ajungerea la un acord propriu-zis va necesita mai mult timp decât anul 2015", a spus oficialul UE, apreciind că discuţiile nu vor fi afectate de campania electorală prezidenţială din Statele Unite.

"Statele Unite ne-au transmis foarte clar că pot continua negocierile în anul 2016", a explicat Bercero.

Unul dintre principalele obstacole în negocierile pe tema acordului menit să reducă barierele comerciale şi să armonizeze legislaţia este o clauză privind protecţia investiţiilor solicitată de partea americană. În Europa, există temeri că multinaţionalele americane ar putea invoca mecanismul reglementării disputelor pentru a contesta reglementările comunitare din industria alimentară, din domeniul muncii şi al mediului înconjurător.

Iniţiatorii proiectului mizează pe creşterea schimburilor comerciale cu cel puţin 100 de miliarde de dolari (91 miliarde de euro) anual, pe ambele maluri ale Atlanticului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici