Oficialii CEZ spun că o firmă a grupului este "la un pas" de lichidare din cauza CFR

CEZ Vânzare, firma de furnizare a electricităţii din cadrul CEZ România, este "la un pas" de lichidare pentru că nu reuşeşte să recupereze datoriile de 330 milioane de lei de la CFR, a declarat joi într-o conferinţă de presă directorul general al CEZ România, Jan Veskrna.

239 afișări
Imaginea articolului Oficialii CEZ spun că o firmă a grupului este "la un pas" de lichidare din cauza CFR

Oficialii CEZ spun că o firmă a grupului este "la un pas" de lichidare din cauza CFR (Imagine: Marius Vasilica/Mediafax Foto)

"CEZ România este cea mai bună achiziţie din portofoliul grupului ceh. (...). CFR trebuie restructurată, sper că statul român lucrează la asta. CEZ Vânzare este la un pas de lichidare pentru că societatea de stat CFR nu îşi plăteşte datoriile. Mă tem că asta se va întâmpla, pentru că acţionarul (guvernul ceh - n.r.) nu este disupus să majoreze capitalul unei firme dintr-o achiziţie internaţională. Următorul pas este să vorbesc cu acţionarul să majoreze capitalul CEZ Vânzare", a afirmat Veskrna.

CFR este cel mai mare datornic al CEZ, cu restanţe de 274 milioane lei la sfârţitul anului 2010. La jumătatea anului 2011 datoriile estimate ale CFR către CEZ au ajuns la 330 milioane de lei. Creanţele totale ale CEZ România sunt de 734 milioane de lei.

Datoriile totale ale CFR către toţi furnizorii de energie se ridică la două miliarde de lei.

"CEZ Vânzare avea la momentul înfiinţării un capital social de 40 milioane de lei, iar acum are un minus de 30 milioane de lei. Practic, am pierdut 70 milioane de lei din cauza CFR", a afirmat directorul financiar al CEZ România, Leon Vrska.

El a precizat că grupul CEZ are în plan investiţii de 280-290 milioane lei anual pe partea de distribuţie a energiei în România.

Potrivit lui Veskrna, CEZ nu intenţionează să închidă CEZ Vânzare, deşi compania se află într-o situaţie financiară delicată.

"CFR pune în pericol nu doar sectorul energetic. (...) Ca să fiu egoist, mă interesează să primesc banii care ni se cuvin, şi nu doar pentru că apăr interesele acţionarului nostru, adică guvernul ceh", a adăugat Veskrna.

În prima jumătate a acestui an CEZ a distribuit energie electrică în România cu 5% mai mult comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici