Oficialii UE cer Marii Britanii să ancheteze posibila manipulare a ratelor de schimb valutar

Mai mulţi oficiali UE cer Marii Britanii să ancheteze posibila manipulare a ratelor de schimb valutar, după apariţia unor informaţii în presă potrivit cărora traderii au fixat timp de mai mult de 10 ani indicatorii de referinţă ai pieţelor valutare.

101 afișări
Imaginea articolului Oficialii UE cer Marii Britanii să ancheteze posibila manipulare a ratelor de schimb valutar

Oficialii UE cer Marii Britanii să ancheteze posibila manipulare a ratelor de schimb valutar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Trebuie să determine ce s-a întâmplat. Este supărător să primim noi veşti proaste. Este timpul să restaurăm reputaţia băncilor", a declarat europarlamentarul Sharon Bowles, preşedintele comisiei pentru economie şi afaceri monetare şi membru al partidului Liberal Democrat din Marea Britanie, transmite Bloomberg.

Noua autoritate britanică pentru conduită în sectorul financiar, înfiinţată în aprilie pentru a supraveghea pieţele şi a ancheta infracţiunile financiare, investighează o potenţială manipulare a pieţei valutare, cu tranzacţii de 4.700 miliarde de dolari pe zi, a declarat pentru Bloomberg o sursă apropiată situaţiei.

Traderii de la unele dintre cele mai mari bănci ale lumii au manipulat timp de mai bine de 10 ani indicii valutari de referinţă WM/Reuters, au declarat pentru Bloomberg cinci actuali şi foşti dealeri care au cunoştinţă despre aceste practici.

Tensiunile dintre Londra şi Bruxelles privind supravegherea industriei financiare s-au intensificat anul trecut, după ce autorităţile britanice şi americane au sancţionat 3 bănci cu amenzi în valoare totală de 2,5 miliarde de dolari pentru manipularea indicelui LIBOR al dobânzilor de pe piaţa interbancară.

Comisia Europeană ia în calcul trasferarea responsabilităţii de supraveghere a LIBOR de la Londra către o agenţie a UE cu sediul la Paris.

Autorităţile europene de reglementare vor prezenta în această vară propuneri privind un cadru legislativ pentru indici precum Libor şi WM/Reuters, a declarat Chantal Hughes, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru servicii financiare, Michel Barnier.

Anul trecut, Comisia Europeană a propus criminalizarea manipulării indicilor financiari.

Dincolo de industria financiară, Uniunea Europeană anchetează manipularea preţurilor petrolului de către companiile raportoare către platforma Platts, care operează cei mai importanţi indicatori de referinţă în domeniu.

În Statele Unite, senatorul Carl Levin (democrat), preşedinte al subcomisiei permanente de investigaţii din Senat, a afirmat într-un raport prezentat miercuri că Departamentul Trezoreriei trebuie să renunţe la exceptarea contractelor swap şi forward de schimb valutar de la legea privind reglementarea mai dură a industriei financiare adoptată în 2010.

Autorităţile ar trebui să împiedice abuzurile de tipul manipulării preţurilor, a afirmat Levin.

Piaţa valutară, cea mai mare ramură a sistemului financiar, este în acelaşi timp unul dintre cele mai slab reglementate sectoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici