Olteanu: Politicile fiscale şi bugetare au fost echilibrate, dar nu cred în stabilitatea legislativă

Politica fiscală şi cea bugetară au fost echilibrate deocamdată prin adoptarea Codului Fiscal în noua formă, apreciază viceguvernatorul băncii centrale, Bogdan Olteanu, care nu crede încă într-o stabilitate legislativă pe termen lung.

81 afișări
Imaginea articolului Olteanu: Politicile fiscale şi bugetare au fost echilibrate, dar nu cred în stabilitatea legislativă

Bogdan Olteanu (Foto: Silviu Matei / Mediafax Foto)

Politica fiscală şi cea bugetară au fost echilibrate deocamdată prin adoptarea Codului Fiscal în noua formă, apreciază viceguvernatorul băncii centrale, Bogdan Olteanu, care nu crede încă într-o stabilitate legislativă pe termen lung.

"Până la urmă, forma în care a fost adoptat Codul Fiscal pare să ţină cont de unul dintre dezideratele pe care şi noi (BNR - n.r.) le-am promovat, menţinerea echilibrelor macro, în măsura în care, desigur, alte dezbateri încă în curs vor urma o evoluţie raţională, dar nu răspunde la două întrebări fundamentale: care e viziunea politicii fiscale în România? Care e viziunea politicii bugetare în România? Au fost ele echilibrate deocamdată, dar calibrate rămâne probabil o discuţie pentru viitor, ceea ce nu mă încurajează să cred într-o stabilitate legislativă pe termen lung deocamdată", a declarat joi Olteanu la conferinţa anuală a Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) organizată la BNR.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Codul fiscal săptămâna trecută, declarându-se foarte mulţumit de modul cum a decurs dezbaterea publică, inclusiv cea între partide şi votul final din Parlament.

El a spus că a retrimis Codul fiscal în Parlament întrucât nu avusese loc o dezbatere publică "aşa cum se cuvine" şi că alt motiv a fost legat de responsabilitate, întrucât prea multe măsuri de relaxare fiscală dintr-o dată i s-au părut nepotrivite.

Proiectul noului Cod fiscal, reexaminat în urma cererii şefului statului, a trecut la începutul lunii septembrie de Parlament. Camera Deputaţilor, forul legislativ decizional, a aprobat legea cu 279 voturi "pentru", 8 "împotrivă" şi 5 abţineri.

Principalele amendamente la Codul fiscal vizează reducerea cotei TVA de la 24% la 20% începând de la 1 ianuarie 2016 şi de la 20% la 19% începând de la 1 ianuarie 2017, eliminarea impozitului pe construcţii începând de la 1 ianuarie 2017, cu excepţia construcţiilor agricole - în acest caz eliminarea impozitului se aplică din 2016 -, eliminarea supraaccizei la carburanţi de la 1 ianuarie 2017.

De asemenea, a fost reintrodusă în Codul fiscal prevederea potrivit căreia consiliile locale au posibilitatea de a majora la 500% a impozitului pe clădirile şi terenurile neîngrijite, aceasta aplicându-se de la 1 ianuarie 2016.

Criteriile de încadrare în categoria clădirilor şi terenurilor neîngrijite, precum şi procedura de aplicare se adoptă prin hotărârea consiliului local. Clădirile şi terenurile încadrate la această categorie se stabilesc conform nomencalturii stradale.

Deputaţii au introdus, în plus, unele amendamente propuse de Ministerul Finanţelor care corectează erori de scriere ale Codului fiscal sau acordări cu ceea ce a apărut ca legislaţie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici