OMV ar putea vinde activele din mai multe ţări est-europene, dar va rămâne în România

Grupul austriac OMV analizează vânzarea rafinăriilor şi benzinăriilor din mai multe state din Europa de Est, precum Cehia, Ungaria sau Bulgaria, parte a planului de a obţine fonduri de un miliard de euro, însă va rămâne pe piaţa din România, potrivit postului ceh de televiziune CT 24.

270 afișări
Imaginea articolului OMV ar putea vinde activele din mai multe ţări est-europene, dar va rămâne în România

OMV ar putea vinde activele din mai multe ţări est-europene, dar va rămâne în România (Imagine: Shutterstock)

OMV va rămâne "în mod cert" în Austria, Germania, România şi Turcia, dar analizează vânzarea activelor din Cehia, Slovacia, Bulgaria, Ungaria, Bosnia-Herţegovina şi Italia.

Informaţiile au la bază strategia grupului OMV, dar şi declaraţii ale directorului general al OMV, Gerhard Roiss.

Fondurile obţinute de OMV ar urma să fie folosite pentru investiţii în domeniul gazelor naturale, considerat mai profitabil decât rafinăriile şi benzinăriile.

Valoarea reţelei de benzinării a OMV în Cehia este estimată la 4 miliarde de coroane (160,6 milioane de euro).

Grupul a transmis, ulterior, o declaraţie de presă în care arată că analizează optimizarea portofoliului de rafinare şi distribuţie, dar nu a luat o decizie privind activele de pe acest segment.

"OMV analizează optimizarea portofoliului său de rafinare şi marketing. Nu au fost luate decizii finale cu privire la activele de rafinare şi marketing la care se va renunţa, prin urmare nu comentăm zvonurile apărute în piaţă", se menţionează în declaraţie.

OMV a prezentat în septembrie elemente din noua strategie a grupului până în 2021. Obiectivele grupului sunt renunţartea la active de un miliard de euro din partea de rafinare şi marketing şi concentrarea pe producţia de hidrocarburi şi energie electrică.

Astfel, până în 2021 activele de rafinare şi marketing, care în prezent reprezintă 53% din activele grupului, vor fi reduse la 25%, iar importanţa segmentului de explorare şi producţie va creşte de la 35% la 55%.

De asemenea, strategia vizează ieşirea de pe unele pieţe şi consolidarea pe altele, a anunţat grupul în septembrie.

Roiss a afirmat la acea dată că planul de renunţare la active de un miliard de euro nu include şi rafinăria Arpechim a Petrom, care este închisă. OMV a anunţat deja că va reduce capacitatea de rafinare a unităţii Petrobrazi.

De asemenea, OMV Petrom analizează varianta vânzării a circa 130 de benzinării, aproape un sfert din întreaga sa reţea de distribuţie a carburanţilor, scria Ziarul Financiar săptămâna trecută. Potrivit unor surse din piaţă, producătorul de petrol şi gaze local este în proces de due diligence cu sârbii de NIS, grup petrolier controlat de Gazprom, dar nu este clar dacă acest proces se va finaliza printr-o tranzacţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici