Opinie Cristian Hostiuc: La ce bancă să-mi depun banii?

Dintr-o dată apariţia crizei din Cipru acum o lună, care se va lăsa cu pierderea unei bune părţi a banilor pentru cei care au avut depozite la băncile cipriote de peste 100.000 de euro, a deschis o nouă perspectivă şi în România, scoţând la iveală lucruri care până acum o lună aproape nimeni nu vorbea despre ele.

2203 afișări
Imaginea articolului Opinie Cristian Hostiuc: La ce bancă să-mi depun banii?

Cristian Hostiuc (Imagine: Sorina Andreica/Publimedia)

Dacă ai peste 100.000 de euro într-o bancă, limita maximă de garantare a banilor de către stat, indicat sau prudent ar fi ca tot ce depăşeşte această sumă să duci într-o altă bancă. Economistul şef al BNR Valentin Lazea a spus-o în clar.

Dacă ai 4,2 milioane euro într-un depozit la o bancă mai bine îţi împarţi banii în 42 de depozite la 42 de bănci a câte 100.000 de euro. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu într-un limbaj eliptic a atras atenţia şi el: „Dacă ai peste 100.000 de euro ai o bucurie, dar şi o grijă... pentru cei cu peste 100.000 de euro nu am sfaturi, pentru că nu vreau să mă pun în situaţia penibilă de a da sfaturi unui om bogat“. Mişu Negriţoiu, preşedintele ING, a introdus o nouă noţiune: cine are peste 100.000 de euro la Bank of Cyprus este investitor, nu deponent. Corelând afirmaţiile celor trei bancheri, am putea spune că cine are peste 100.000 de euro, indiferent de numele băncii, de ce acţionari are în spate, de soliditatea ei, este investitor, nu deponent. 

Izbucnirea crizei în toamna lui 2008, salvarea de către statele lor a unor mari grupuri financiare mondiale şi regionale care păreau intangibile - Citibank, Merrill Lynch, AIG, ING, Erste, Raiffeisen, BNP, SocGen, RBS, criza din Irlanda, Portugalia sau Grecia, plus situaţia din Cipru i-au pus pe români să întrebe din ce în ce mai des: care este cea mai sigură bancă din România? Unde să-mi ţin banii? Eşti sigur că e sigur acolo? 

Citeşte opinia lui Cristian Hostiuc în formă integrală pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici