Opinie Cristian Hostiuc: Ponta mai are puţin şi scapă de Băsescu, dar economia reală îl ajunge ameninţător din urmă

Nu ştiu ce este mai important pentru preşedintele Băsescu, pentru premierul Ponta sau pentru miniştri, numirile de procurori sau situaţia din Cipru? La cum se bat în spatele uşilor închise, la ce declară public că-i interesează, situaţia din Cipru intră la categoria „diverse“.

637 afișări
Imaginea articolului Opinie Cristian Hostiuc: Ponta mai are puţin şi scapă de Băsescu, dar economia reală îl ajunge ameninţător din urmă

Cristian Hostiuc (Imagine: Sorina Andreica/Publimedia)

Are grijă Banca Naţională de această problemă, de ce şi-ar mai bate capul şi ei. Creşterea economică vine de la sine, investitorii au făcut coadă la Palatul Victoria să finanţeze marile proiecte ale lui Dan Şova, salariile la stat se majorează dintr-o simplă declaraţie a lui Liviu Dragnea, vicepremier, restructurarea aparatului de stat aproape că s-a încheiat, iar FMI nu mai are ce să caute la Bucureşti pentru că România are conturile pline, se împrumută ieftin, iar finanţatorii de-abia aşteaptă un semn să trimită banii pentru finanţarea deficitului.

Noroc de Sorin Frunzăverde, liderul PDL adoptat de PNL, că remarcă, fără să fie întrebat de nimeni, că situaţia bugetară naţională este dramatică. „Situaţia este cea care este, adică dacă vom plăti salariile şi pensiile, să fim fericiţi.“ Bineînţeles că Ponta l-a trimis la plimbare pentru că a vorbit neîntrebat. Dar aşa nu rezolvă situaţia. Problema este că economia a încetinit, bugetul este ţinut în frâu prin stoparea investiţiilor pentru a se putea plăti pensiile şi salariile, iar economia privată face eforturi de supravieţuire, nu de investiţii şi dezvoltare, de a pune banii în mişcare. Iar ca să aştepţi totul de la un an agricol bun este mult prea puţin pentru a plăti pe toată lumea. În afară de majorarea salariilor şi câteva măsuri fiscale care ţin mai mult de cârpeală decât de ceva coerent, guvernul Ponta, 1 şi 2, nu s-a făcut remarcat prin ceva despre care să se vorbească şi să se audă în birourile celor care decid să investească.

Mai toată lumea s-a retras într-o carapace, începând de la manageri, acţionari, investitori, oameni de afaceri, până la populaţie. Sentimentul este că mai degrabă fiecare îşi protejează cash-ul, atât cât este, decât să-l pună în mişcare. Încrederea nu a revenit mai deloc.

Cite;te articolul integral despre economia reală care-l ajunge din urmă pe premierul Victor Ponta pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici