Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Antreprenori, trebuie să produceţi mai mult dacă vreţi ca statul să vă reducă impozitele

La ZF Live, emisiunea noastră de business pe net (pentru cei care încă nu ştiu, de luni până vineri de la ora 12.00, pe live.zf.ro), am avut ocazia să vorbesc şi să ascult poveştile de business ale unor mici sau mijlocii antreprenori, care încearcă să-şi facă un rost în viaţă.

382 afișări
Imaginea articolului Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Antreprenori, trebuie să produceţi mai mult dacă vreţi ca statul să vă reducă impozitele

Cristian Hostiuc (Imagine: Sorina Andreica/Publimedia)

Au fost fabuloase discuţiile cu cei care fac dulceaţă, în apartament sau în casa bunicii de la ţară, după o reţetă lăsată moştenire, cu cei care şi-au făcut pensiuni şi stau liberi la munte, cu cei care fac prăjituri acasă şi se promovează pe net sau pe facebook, cu cei care fac pantofi la comandă (fetele de la ProAlex) şi ştiu mai multe despre producţie, despre piele, despre aerodinamica pantofilor de damă decât oricare alt ministru al economiei sau al finanţelor. Am multe astfel de exemple, pe care le puteţi găsi pe live.zf.ro.

 Fiecare antreprenor vorbeşte despre afacerea lui ca şi cum ar fi cel mai important lucru din viaţă. Aşa şi este. Din vânzarea unei prăjituri – cupcake sau a unui borcan de dulceaţă sau a unei perechi de pantofi sau a unui soft trăiesc el şi familia lui, plus cei câţiva angajaţi care sunt alături de el.

Nu ştiu ce înseamnă pentru cei care conduc România politic şi economic faptul că trei tineri s-au apucat să facă eclere sau o antreprenoare şi-a făcut site-ul pantofioriiveseli şi bate toate târgurile de copii să-şi prezinte produsele.  Mai mult ca sigur nu le spune nimic, totul la nivel macro rezumându-se la taxe, impozite şi controale pentru a avea bani care să fie cheltuiţi conform programului de guvernare şi de partid.

Mă gândeam ce diferenţă este între un mic antreprenor, care el împreună cu prietena lui fac dulceaţă pe care o vând cu 12-15 lei borcanul, şi un fost funcţionar al statului, Cătălin Dumitru, fost vicepreşedinte la ANRP (Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor), care acum două săptămâni a fost arestat, fiind acuzat că a luat mită un milion de euro în produse şi servicii pentru a da OK-ul la restituirea unui titlu de proprietate de trei milioane de euro.

Câtă dulceaţă să facă acel antreprenor sau câte perechi de pantofi trebuie să producă ProAlex pentru a ajunge la o cifră de afaceri de un milion de euro, nu la un profit? Iar un funcţionar al statului, pus de partid, sprijinit de filierele văzute şi nevăzute, face un milion de euro dintr-o simplă semnătură, pe banii noştri, pe banii antreprenorilor, pe banii celor care din mintea şi ideile lor reuşesc să angajeze doi-trei oameni.

Pe cine încurajează cei care ajung la putere, indiferent de numele lor sau de partidul din care fac parte? Pe acel antreprenor care face un soft cu trei studenţi “pletoşi” lângă el, care uită să mai mănânce de cât se luptă să scrie un cod, sau pe cei care stau pe lângă partide să sugă tot de unde se poate? De ce să scazi TVA sau contribuţiile de asigurări sociale? De ce să faci drumul la Fisc mai simplu, când poţi să-l faci complicat, birocratic, cu multe foi, de parcă IT-ul nu s-ar fi inventat? De ce să reduci numărul de instituţii ale statului care vin în control şi caută şi caută şi caută? Instituţiile şi oamenii de la vârf se schimbă odată cu guvernarea.

Un mic antreprenor îşi ştie pe de rost fiecare client şi se bucură când cineva îi plăteşte o factură de o mie de lei sau reuşeste să prindă o comandă mai mare de prăjituri. Un funcţionar al statului, cred că din Cluj, pus de un partid, era cazul PD-L când era la guvernare, vorbea cu cineva şi spunea că fără 50.000 de euro şpagă nici nu se dădea jos din pat.

Citeşte continuarea materialului pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici