Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Cine îi aranjează premierului Ponta o întâlnire în America cu "vulturul" Paul Singer?

De câteva luni, în spatele uşilor închise sau chiar la lunch se desfăşoară o luptă extrem de dură între principalul acţionar al Fondului Proprietatea, fondul american de investiţii Elliot, condus de un „vultur“ al Wall Street, Paul Singer, şi administratorul Fondului Proprietatea, un alt fond american de investiţii, Franklin Templeton, condus de Mark Mobius, care şi-a făcut un nume din descoperirea pieţelor emergente înaintea altora, acum două decenii.

586 afișări
Imaginea articolului Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Cine îi aranjează premierului Ponta o întâlnire în America cu "vulturul" Paul Singer?

Cristian Hostiuc (Imagine: Sorina Andreica/Publimedia)

Este o luptă dură, în care un acţionar îi spune celui care îi administrează activele că dacă nu face mai mult, dacă nu produce mai mulţi bani pe care să-i dea acţionarilor, îl dă afară.

Nemulţumit că Franklin Templeton, care a instalat un polonez la Bucureşti, mimează administrarea Fondului Proprietatea şi nu face nimic concret pentru acţionari, Elliot a bătut cu pumnul în masă: Ori ne daţi mai mulţi bani, prin dividende, prin răscumpărări de acţiuni sau prin creşterea valorii de piaţă a acţiunilor, ori vă schimbăm şi-i aducem pe alţii!

În nici o lună, Templeton a dat înapoi acţionarilor poate spre 200 de milioane de euro pentru a nu pierde cei 20 de milioane de euro din administrare. Nici nu a mişcat în front administratorul în faţa principalului acţionar. Iar lupta nu s-a terminat, pentru că Templeton trebuie să apropie prin orice mijloace preţul acţiunilor Fondului Proprietatea tranzacţionate în piaţă de valoarea activului net per acţiune.

Până să devină Elliot principalul acţionar, statul român era cel care controla fondul. Şi pe nimeni de la Palatul Victoria, respectiv în perioada guvernului Boc, sau de la Finanţe nu interesa ce face administratorul şi cât era valoarea acţiunilor. Statul român plătea despăgubiri într-o veselie, că doar funcţionarii nu dădeau din buzunarul lor.

Fondul Proprietatea s-a creat pe motivul despăgubirii celor cărora li s-au naţionalizat casele în perioada comunistă. Practic, în realitate a fost o afacere românească în care statul a dat „legal“ bani celor care roiesc în jurul partidelor şi în cercul puterii, indiferent cine este ea.

Peste cinci ani, Fondul Proprietatea a devenit o afacere americană care se desfăşoară la Bucureşti, dar care arată cum se comportă un acţionar principal cu cei care îi administrează activele sau banii. Pe stat, reprezentat de guvern, agenţii, premier, miniştri sau directori, nu-l interesează deloc ce se întâmplă cu activele pe care le are pe inventar. Că dacă îl interesau Poşta, CFR Marfă, CFR Infrastructură, CFR Călători, Hidroelectrica etc., nu erau devalizate în asemenea hal, fără ca nimeni să plătească.

Citeşte continuarea materialului pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici