Opinie Sorin Pâslaru, ZF: De ce schema "rate la jumătate" vine să compenseze azi lipsa de reacţie rapidă a băncii centrale în recesiunea din 2009

Indiferent dacă şi cum va fi pusă în practică schema „rate la jumătate“ care se dezbate intens în România de o săptămână, important este că ridică problema asupra uneia din cele două mari poveri pe care le are consumatorul român astăzi şi care împiedică relansarea economică: povarea serviciului datoriei.

490 afișări
Imaginea articolului Opinie Sorin Pâslaru, ZF: De ce schema "rate la jumătate" vine să compenseze azi lipsa de reacţie rapidă a băncii centrale în recesiunea din 2009

Sorin Paslaru

Românii rambursează rate şi dobânzi în va­loare de 6 miliarde de euro pe an, la un sold al da­toriilor de 25 de miliarde de euro. Că unii au fost nesăbuiţi, că alţii pur şi simplu s-au căsătorit şi a trebuit să-şi cumpere case chiar pe vârful pieţei imobiliare şi au dat pe o garsonieră chiar şi 80.000 de euro este o altă problemă. Astăzi avem aceas­tă povară în economie care mănân­că din ve­nitul disponibil al oamenilor şi orice sche­mă ima­ginată care să dea o gură de aer celor care sunt împovăraţi de aceste credite merită discutată.

Cealaltă mare povară, care consumă circa 5 miliarde de euro din veniturile românilor, este cheltuiala anuală cu benzina şi motorina. Cele două, ratele şi combustibilul consumă circa 20% din cele 50-51 de miliarde de euro pe care îi cheltuie românii pe an. Cele 50 de miliarde pro­vin din: salarii (24 mld.euro pe an), pensii (11 mld. euro pe an), alte venituri supuse impo­zi­tării cu 16% precum cele din PFA, dobânzi, drep­turi de autor, chirii (8 mld. euro pe an), asis­tenţă socială (4 mld. euro pe an) şi munca la negru (4-5 mld. euro pe an). Restul banilor se duc pe întreţinere, energie, bunuri de larg consum şi alte servicii. 

Este clar că povara ratelor şi majorarea pre­ţului la combustibil şi energie din ultimii cinci ani fac ca venitul disponibil pentru consum al popu­laţiei să fie mai restrâns. Din această cauză consumul a fost anul trecut în stagnare cu toată creşterea economică de 2,5-3% din PIB şi cu toată mărirea masei salariale prin injectarea unei creşteri de 15% pentru un 1,2 milioane de salariaţi din economie, adică (prea numeroşii) salariaţi bugetari.

De fapt, schema „rate la jumătate“ încearcă să inducă acum prin metode administrative o relaxare a poverii ratelor pentru că mecanismul economic prin care aceste rate trebuia să fie reduse într-o perioadă de recesiune nu a func­ţio­nat în România. De ce? Teoria econo­mică spu­ne că în perioade de recesiune banca cen­trală dintr-o ţară reduce rapid rata de referinţă pentru ca băncile şi ulterior clienţii acestora, pers­oane fizice şi companii, să aibă acces la finan­ţare mai ieftină.

Citeşte continuarea materialului pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici