Opinie Sorin Pâslaru, ZF - De necrezut, dar adevărat: Industria alimentară bate industria auto la valoarea adăugată în economia românească

Surpriza creşterii economice din 2013, de 3,5%, dublă faţă de estimările oficiale şi chiar faţă de cele mai optimiste aşteptări ale analiştilor şi instituţiilor financiare internaţionale, se datorează până la urmă în cea mai mare măsură industriei şi nu agriculturii. Industria a dat 2,3 puncte din creştere, iar agricultura 1,1 puncte.

679 afișări
Imaginea articolului Opinie Sorin Pâslaru, ZF - De necrezut, dar adevărat: Industria alimentară bate industria auto la valoarea adăugată în economia românească

Sorin Paslaru

Industria a avut o creştere anul trecut de 8,1%, ajungând astfel la o pondere în PIB de 30%, ceea ce, conform analizelor ZF, ar situa România pe prima poziţie în Uniunea Europeană (UE) ca pondere în PIB a industriei!

Media ponderii industriei în PIB în UE este de 15%, iar Comisia Europeană chiar şi-a asumat recent o ţintă pentru 2020 de reindustrializare a Europei astfel încât ponderea industriei în PIB să ajungă la 20%.

Dar de unde a provenit această creştere substanţială a industriei în 2013 şi care sunt sectoarele industriale care au adus cea mai mare parte a valorii adăugate anul trecut?

Un răspuns nu avem încă în detaliu cu date aferente anului 2013, dar putem, luând în considerare ultimele date detaliate din 2011 privind valoarea adăugată pe cele mai importante sectoare industriale din economia românească, să ne dăm seama pe ce se bazează industria românească şi care sunt tendinţele.

După cum se vede în Tabelul 1 alăturat, în 2011 valoarea adăugată brută a industriei a fost de 160 de miliarde de lei, care a contribuit cu circa 28% în acel an la PIB-ul de 557 de miliarde de lei în preţuri curente. Între timp, din 2011 până în 2013, valoarea adăugată brută în industrie a crescut cu 19% până la 190 de miliarde de lei, în timp ce PIB-ul a crescut doar cu 13% în termeni nominali, până la 631 miliarde de lei anul trecut. Ca urmare, şi ponderea în PIB a industriei a urcat până la 30%. În 2008, ponderea industriei în PIB era de 23%.

Statistica împarte industria în patru componente: (1) industria extractivă, (2) industria prelucrătoare, (3) pro­duc­ţia şi furnizarea de energie electrică, termică şi gaze şi în sfârşit (4) distribuţia apei, salubritate şi colectarea deşeurilor.

După cum arată Tabelul 1 alăturat, cel mai mult aduce industria prelucră­toare la rezultatul industriei, adică 121 de miliarde de lei în 2011 faţă de 24 de miliarde de lei energia electrică, termică şi gazele, 8 miliarde de lei apa şi salubritatea şi 7 miliarde de lei industria extractivă.

Trebuie menţionat că toate aceste date, exprimate în miliarde de lei, reprezintă valoarea adăugată, adică diferenţa între cifra de afaceri globală a companiilor din sectorul respectiv şi consumul intermediar.

Valoarea adăugată este cea care dă PIB-ul, adică volumul de bani din care se plătesc salarii, se distribuie profituri întreprinderilor şi se achită taxele şi impozitele.

Citeşte continuarea materialului pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici