Opinie Sorin Pâslaru, ZF: Propunerea de care fuge toată lumea: publicarea angajaţilor de la stat şi a funcţiilor lor pe site-uri

Ziarul Financiar a propus preşedintelui Băsescu în iunie 2010 publicarea salariilor angajaţilor de la stat pe site-urile fiecărei instituţii publice, iar preşedintele a acceptat şi a cerut transparenţă instituţiilor publice.

937 afișări
Imaginea articolului Opinie Sorin Pâslaru, ZF: Propunerea de care fuge toată lumea: publicarea angajaţilor de la stat şi a funcţiilor lor pe site-uri

Sorin Pâslaru

Ministrul de interne de atunci, Vasile Blaga, s-a opus publicării cu nume şi prenume, iar rezultatul a fost că salariile sunt publice dar fără alocarea personală, ci numai aferente funcţiilor din organigramă.

Este însă insuficient. Venirea USL la putere a arătat că miza angajărilor la stat este atât de mare încât fără o transparenţă deplină în ceea ce priveşte angajaţii la stat posturile publice vor continua să fie doar un obiectiv de vânătoare pentru clienţii politici şi nu o ţintă pentru tinerii performanţi care vor să aibă o carieră în administraţie.

De aceea, ZF propune acum publicarea de către fiecare instituţie a statului pe site a numelui şi prenumelui fiecărui angajat şi a funcţiei acestuia din respectiva instituţie. Atâta timp cât sunt instituţii publice şi trăiesc din banii contribuabililor, trebuie să pună pe masă numele angajaţilor. Este, de altfel, o informaţie publică aflată într-un fel sau altul în alte baze de date – parţial pe site-ul declaraţiilor de avere www.integritate.eu sau pur şi simplu pe uşile ministerelor, agenţiilor şi ale altor instituţii care trăiesc din bani publici.

Citeşte continuarea articolului de opinie al lui Sorin Pâslaru pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici