Opinie Sorin Pâslaru, ZF: Românii din Spania, apatrizi pentru guvernul României

Nu ministrul muncii trebuia să meargă în Spania să ia notă de noile restricţii de muncă impuse românilor în Peninsula Iberică, ci miniştrii transporturilor şi cel al economiei. Sau măcar nu numai el, ci şi ceilalţi.

247 afișări
Imaginea articolului Opinie Sorin Pâslaru, ZF: Românii din Spania, apatrizi pentru guvernul României

Opinie Sorin Pâslaru, ZF: Românii din Spania, apatrizi pentru guvernul României (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Pentru că în momentul când o ţară din Uniunea Europeană întoarce spatele libertăţii de circulaţie a oamenilor pentru un stat membru întoarce spatele şi libertăţii circulaţiei capitalului şi a serviciilor.
Aderarea la Uniunea Europeană este un tot: libertatea de circulaţie a mărfurilor, a capitalului, a companiilor (prin serviciile lor) şi a oamenilor, iar orice atingere a unuia din capitole dăunează ansamblului.

Firmele spaniole au afaceri de sute de milioane de euro în România din contracte pentru infrastructură cu statul, băncile spaniole pot câştiga din plasamente locale 7-8% la lei iar dacă se mai adaugă aprecierea leului chiar 10% pe an, iar achiziţiile de companii româneşti, de active şi terenuri se pot face neîngrădit de către spanioli pentru că toate aceste libertăţi sunt garantate, nu numai o parte din ele.

Fiecare vine cu ce poate într-un parteneriat. Noi nu (mai) avem industrie sau capital. Avem resurse primare: teren, energie şi forţă de muncă - în cea mai mare parte brută. Asta avem, dar măcar să fim lăsaţi să le folosim conform înţelegerii. Nu putem cumpăra companii în Spania, terenuri sau să facem plasamente monetare. Că nu avem de unde. Ei o fac la noi, noi mergem să muncim acolo. Aşa e acum. Poate în 20 de ani va fi altfel. Dar să respecte ceea ce s-au angajat să respecte atunci când au semnat aderarea la UE. Nu numai România are obligaţii, ci şi celelalte 26 de state membre faţă de România.

Citeşte continuarea opiniei lui Sorin Pâslaru pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici