Orban: România are un beneficiu de la UE de peste 5,6 miliarde de euro

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, joi, că România a reuşit, chiar şi în condiţiile unei slabe absorbţii a fondurile europene, să fie un beneficiar net la bugetul UE, primind de la data aderării 11,91 de miliarde de euro şi plătind 6,24 de miliarde.

475 afișări
Imaginea articolului Orban: România are un beneficiu de la UE de peste 5,6 miliarde de euro

Orban: România are un beneficiu de la UE de peste 5,6 miliarde de euro (Imagine: Mediafax Foto)

"Contrar opiniilor, nenumăratelor declaraţii care se mai fac, România nu este un contributor net la bugetul UE. Conform cifrelor de la sfârşitul lui 2011, de la 1 ianuarie 2007 şi până la sfârşitul lui 2011, au intrat în ţară 11,91 miliarde de euro, iar România a contribuit cu 6,24 miliarde de euro, plăţi către bugetul UE. Deci beneficiul net al României este de 5,67 miliarde de euro", a explicat Orban.

El a insistat că, inclusiv în condiţiile unei absorbţii reduse a fondurilor europene, "România are un beneficiu de la UE de peste 5,6 miliarde de euro".

Orban a avertizat că riscurile majore sunt la sfârşitul lui 2013, "când sumele real absorbite vor trebui să fie mai mari de 8 miliarde de euro".

"Dacă eforturile de anul acesta vor fi întrerupte, dacă nu va exista continuitate, dacă va exista cel mai mic accident, efectele se vor simţi foarte puternic la sfârşitul lui 2013, când se va pune problema pierderii a miliarde de euro", a mai spus Orban.

El a adăugat că "multe deficienţe ale societăţii româneşti, ale administraţiei româneşti, se simt deplin în modul în care funcţionează acest proces".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici