Orele suplimentare în vechimea pentru pensie? Cât ar câştiga în medie un angajat dacă autorităţile ar aplica cerinţa sindicatelor din Industria Alimentară

  • Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară, cere autorităţilor să introducă în legea pensiilor posibilitatea ca orele suplimentare efectuate de angajaţi să fie considerate vechime în muncă.
  • Argumentul sindicatelor este acela că, deşi pentru orele suplimentare plătite legal se plăteşte contribuţie la pensie, acestea nu sunt luate în calcul la vechimea în muncă folosită pentru calculul pensiei.
26741 afișări
Imaginea articolului Orele suplimentare în vechimea pentru pensie? Cât ar câştiga în medie un angajat dacă autorităţile ar aplica cerinţa sindicatelor din Industria Alimentară

Orele suplimentare în vechimea pentru pensie? Cât ar câştiga în medie un angajat dacă autorităţile ar aplica cerinţa sindicatelor din Industria Alimentară

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară, cere autorităţilor să introducă în legea pensiilor posibilitatea ca orele suplimentare efectuate de angajaţi să fie considerate vechime în muncă. Argumentul sindicatelor este acela că, deşi pentru orele suplimentare plătite legal se plăteşte contribuţie la pensie, acestea nu sunt luate în calcul la vechimea în muncă folosită pentru calculul pensiei.

”Pentru materializarea acestui demers, care vine în întâmpinarea solicitărilor formulate de membrii de sindicat, SINDALIMENTA cere modificare ṣi completare a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice ṣi a Legii nr. 53/2003 referitoare la Codul muncii. Pentru clarificarea acestui demers, precizăm că pentru participanţii la sistemul unitar de pensii publice, cele doua elemente luate în calcul pentru asigurarea eligibilităţii la acest sistem sunt stagiul de cotizare, conform art.16-19 din Legea 263/2010 ṣi vechimea în muncă  definită de art.16 alin.5 din Legea 53/2003. Astfel, veniturile angajaţilor, inclusiv cele din prestarea orelor suplimentare, sunt impozitate conform art.138 din Legea 227/2015, cu modificările ṣi completările ulterioare, cu 25%, dar fară a fi luate însă în calculul vechimii în muncă”, susţin reprezentanţii SINDALIMENTA.

Aceştia au mai precizat că, pentru respectarea principiului echităţii sociale, este necesară includerea în baza de calcul pentru stabilirea vechimii în muncă/stagiului de cotizare (conducând la reducerea vârstelor standard de pensionare) a orelor suplimentare fiscalizate, ”cu atât mai mult cu cât  actualul sistem public de pensii asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate conform art.49, alin.1-4, legea 263/2010”.

Potrivit legii pensiilor din 2010, vârsta standard de pensionare în prezent este de 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi. Pentru a obţine pensie de la stat, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare (care înseamnă şi o pensie mai mare) este de 35 de ani.

Dacă un angajat lucrează suplimentar câte o oră pe zi timp de opt ani (1 oră x 250 de zile lucrătoare x 8 ani), atunci el va mai câştiga un an de contribuţie la pensie (şi va avea nevoie de 34 de ani de vechime pentru un stagiu complet de cotizare, nu de 35 de ani, ca acum), dacă cerinţa sindicatelor din industria alimentară de includere a orelor suplimentare în vechimea pentru pensie devine lege, potrivit unui calcul al ZF.

”Demersul nostru se bazează pe situaţia concretă din  mediul privat, unde orele suplimentare sunt plătite prin adăugarea unui spor la salariu de minimum 75% sau conform prevederilor Contractului Colectiv de Muncă la nivel de unitate. Aceste ore sunt prestate  cu regularitate pe durata întregului an, iar din lipsă de personal ori din cauza factorului de sezonalitate, nu pot fi compensate cu timp liber, conducând la o suprasolicitare a salariatului  care, în mod constant, lucrează peste durata normală a timpului de muncă de 8 ore pe zi ṣi de 40 de ore pe săptămână, aṣa cum este definită de art.112 alin.1 din Legea 53/2003”, au mai spus reprezentanţii SINDALIMENTA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici