OTP Bank anunţă semnarea acordului de preluare a Băncii Româneşti. Cota de piaţă a OTP Bank ajunge la 4% în urma tranzacţiei, iar banca urcă pe locul 8 în Top 10

Banca Naţională a Greciei a semnat un acord cu OTP Bank România pentru achiziţionarea pachetului său de acţiuni deţinute la Banca Românească, de 99.28%.

1511 afișări
Imaginea articolului OTP Bank anunţă semnarea acordului de preluare a Băncii Româneşti. Cota de piaţă a OTP Bank ajunge la 4% în urma tranzacţiei, iar banca urcă pe locul 8 în Top 10

​E oficial: OTP Bank anunţă semnarea acordului de preluare a Băncii Româneşti. Cota de piaţă a OTP Bank ajunge la 4% în urma tranzacţiei, iar banca urcă pe locul 8 în Top 10

Tranzacţia implică acţiunile Băncii Româneşti deţinute de Banca Naţională a Greciei (NBG), precum şi achiziţia portofoliului suplimentar din România aparţinând altor subsidiare ale NBG, potrivit informaţiilor transmise de OTP Bank.

În urma finalizării achiziţiei, cota de piaţă a OTP Bank România va creşte la aproximativ 4%, devenind astfel al 8-lea jucător pe piaţa bancară din România (conform cifrelor din 2016).

"Părţile nu doresc să dezvăluie detaliile financiare ale tranzacţiei".

TITLURILE ZILEI

Finalizarea tranzacţiei este supusă aprobării autorităţilor de supraveghere.

"Reprezentanţii National Bank of Greece şi ai OTP Bank România au semnat acordul privind achiziţionarea Băncii Româneşti. Părţile nu doresc să dezvăluie detaliile financiare ale tranzacţiei. Finalizarea tranzacţiei este supusă aprobării autorităţilor de supraveghere. OTP Group va colabora îndeaproape cu Banca Naţională a României pentru obţinerea aprobărilor necesare. În urma finalizării achiziţiei, cota de piaţă a OTP Bank România (OBR) va creşte la aproximativ 4%, devenind astfel al opt-lea jucător pe piaţa bancară din România (conform cifrelor din 2016). Societe Generale Corporate & Investment Banking a acţionat în calitate de Consilier Financiar Unic al OTP Group în legătură cu tranzacţia", se arată într-un comunicat al OTP Bank.

"Această nouă achiziţie demonstrează faptul că OTP Bank are o bază solidă, o bună capitalizare şi o lichiditate remarcabilă, iar conducerea băncii este determinată să îşi consolideze prezenţa în regiune", a declarat László Wolf, Director General Adjunct al Diviziei Comerciale OTP Bank, în legătură cu semnarea acordului.

El a adăugat: "Această tranzacţie este un pas important către atingerea scopului strategic al OTP Group. Strategia noastră de achiziţie se concentrează, în primul rând, pe pieţe cu perspective bune de dezvoltare, unde considerăm că este posibilă atingerea unei dimensiuni optime pe piaţă şi capitalizarea sinergiei costurilor. Acest acord este o etapă importantă în evoluţia OTP Bank România. Lucrăm împreună ca să ne asigurăm că fuziunea are un impact pozitiv asupra clienţilor ambelor bănci. Acest lucru nu implică doar un acces mai facil la sucursalele băncii, dar şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor. Ne aşteptăm ca finalizarea tranzacţiei financiare să aibă loc la începutul anului 2018, după validarea acesteia de către autorităţile competente".

Directorul general adjunct al OTP Bank a mai spus: "OTP Group doreşte să investească în continuare pe piaţa din România, dar noi tranzacţii vor fi luate în considerare doar după finalizarea cu succes a integrării actuale".

"Vom face tot posibilul să realizăm un proces uşor de integrare, atât pentru clienţii, cât şi pentru echipa Banca Românească. Activele strategice şi abilităţile echipelor celor două bănci ne oferă posibilitatea abordării business-ului din noi perspective, întrucât OTP Bank devine cea mai importantă bancă de dimensiune medie din ţară. Datorită activităţii sale de creditare susţinute, noua instituţie va contribui la dezvoltarea economiei româneşti prin sprijinirea şi finanţarea mai intensă a IMM-urilor şi a companiilor. Noua structură va fi construită în jurul culturii OTP Bank care atrage şi dezvoltă indivizi talentaţi în mod constant, încurajează munca în echipă şi îşi asumă un rol proactiv în educaţia financiară. Am început iniţial cu module de formare financiară pentru angajaţii noştri, iar acum oferim astfel de cursuri pentru tineri adulţi şi părinţii acestora", a subliniat László Diósi, directorul general al OTP Bank România.

Conform bilanţului total de la finalul anului 2016, Banca Românească este a 14-a cea mai mare bancă din România, cu o cotă de piaţă de aproximativ 1,62%, cu activitate atât în sectorul de retail, cât şi corporate. La sfârşitul anului 2016, bilanţul total al Băncii Româneşti, împreună cu alte active, atingea 1.570 milioane de euro, cu valoarea brută a împrumuturilor restante de 1.148 milioane de euro şi capitaluri proprii de 145 milioane de euro.

Rentabilitatea Capitalului Propriu (ROE) a instituţiei financiare în ultimii doi ani a fost de 3,8%, respectiv 8,2%. Portofoliul de credite al băncii este adecvat din punct de vedere calitativ, 85% dintre datoriile restante din retail fiind garantate prin ipotecă. În prezent, Banca Românească are 1148 angajaţi, 109 filiale şi 118 ATM-uri. 0,72% din instituţia financiară este deţinută de mici investitori.

"Clienţii Băncii Româneşti nu sunt afectaţi în niciun fel de această tranzacţie. În momentul de faţă, condiţiile contractuale rămân neschimbate. OTP Bank România doreşte să pună şi la dispoziţia clienţilor Banca Românească oferta din cadrul programului de conversie a creditelor în CHF. Încheierea financiară a tranzacţiei va avea loc la începutul anului 2018. OTP Bank România şi Banca Românească vor face tot posibilul pentru a asigura o integrare lină", se mai precizează în comunicat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici