OTP cumpără Millennium Bank, printr-o tranzacţie de 39 milioane de euro

OTP Bank România, membră a grupului maghiar OTP, a semnat miercuri un contract pentru achiziţia subsidiarei din România a băncii portugheze Millennium bcp, valoarea tranzacţiei ridicându-se la 39 milioane de euro, care include cumpărarea acţiunilor şi costurile de integrare.

2196 afișări
Imaginea articolului OTP cumpără Millennium Bank, printr-o tranzacţie de 39 milioane de euro

OTP cumpără Millennium Bank, printr-o tranzacţie de 39 milioane de euro (Imagine: Diana Zaharia/Mediafax Foto)

Contractul prevede achiziţia a 100% din acţiunile Millennium Bank România, banca urmând să fie integrată în structura OTP Bank România, după finalizarea formalităţilor legale şi obţinerea aprobărilor necesare, au anunţat reprezentanţii celor două instituţii de credit într-o conferinţă de presă.

Discuţiile dintre OTP şi Millenium au început în luna octombrie a anului trecut, iar pentru a fi încheiată cu succes operaţiunea sunt necesare aprobări din partea Băncii Naţionale a României, Băncii Naţionale a Portugaliei, Comisiei Europene şi Consiliului Concurenţei, potrivit lui Laszlo Diosi, CEO al OTP Bank România.

"Va fi o integrare totală a Millennium, selectăm şi păstrăm cele mai bune părţi din ambele bănci. După ce vor fi toate formalităţile încheiate, estimăm că procesul de integrare va dura circa un an", a declarat Diosi.

El a explicat că suma necesară tranzacţiei va proveni de la OTP Bank Ungaria, care va opera o majorare de capital la subsidiara din România, probabil la începutul utimului trimestru al anului.

Millennium Bank are un portofoliu de circa 80.000 de clienţi şi o reţea de 56 de sucursale şi 58 de ATM-uri. În urma tranzacţiei, OTP va avea aproximativ 400.000 de clienţi, aproape 150 de sucursale şi peste 160 de ATM-uri.

În cazul în care există două sucursale foarte apropiate ale celor două bănci, OTP va lua în considerare varianta cea mai bună, de închidere a uneia dintre ele sau chiar a ambelor şi deschiderea unei unităţi mai mari, care să reunească toţi salariaţii din cele două agenţii sau mai puţini, în funcţie de numărul de operaţiuni derulate.

Banca preluată ocupa la finele anului trecut poziţia 22 în sistemul bancar, cu active de 2,83 miliarde lei (circa 635 milioane euro) şi o cotă de piaţă de 0,8%. Ca urmare, OTP Bank îşi va majora cota de piaţă la 2,1% şi va urca pe poziţia 11 în topul instituţiilor de credit.

Obiectivul băncii este de a intra în top 10 şi să atingă o cotă de piaţă de 5% pe termen mediu, în 5-10 ani, realizabilă doar prin achiziţii ulterioare în actualele condiţii de piaţă.

"Achiziţia Millennium este oportunitate deosebită, sper să nu fie una într-o viaţă, dar reprezintă un pas uriaş pt a ne îndeplini obiectivul de strategie pe piaţa românească, de a atinge cota de piaţă de 5%. (...) Este un obiectiv pe termen mediu, în 5-10 ani, care se poate atinge doar prin achiziţie, prin creştere organică este foarte greu", a spus Diosi.

La rândul său, Laszlo Wolf, director general adjunct al OTP Bank Ungaria responsabil de commercial banking, afirmă că grupul urmăreşte să se dezvolte prin achiziţii în ţările unde este prezent, această tranzacţie fiind a doua în cursul acestui an, după ce la sfârşitul lunii ianuarie a semnat pentru preluarea unei bănci din Croaţia.

"Noi căutăm multe oportunităţi (...), creştem pentru că ne dorim foarte mult, avem lichidităţi mari şi o bază de capital foarte bună, putem să cumpărăm bănci de calitate, precum Millennium. Noi credem în această regiune şi vrem să creştem aici, unde credem că avem un mediu bun de afaceri în viitor", a spus Wolf.

Întrebat dacă grupul intenţionează să mai achiziţioneze o altă bancă din România în perioada următoare, Wolf a precizat că nu există nimic în derulare în acest sens deocamdată, considerând că mai întâi trebuie încheiat cu succes procesul de fuziune prezent.

"În acest moment nu există un asemenea proces în România (intenţia de a cumpăra altă bancă - n.r.). Ne uităm constant, dar nu avem nimic în plan în România, trebuie să facem o fuziune de succes în România întâi şi apoi vom întreprinde ceva", a explicat reprezentantul OTP.

Luis Pereira Coutinho, membru al bordului executiv al Millennium bcp, a afirmat că vânzarea băncii face parte dintr-un plan de restructurare în cadrul unei înţelegeri cu Comisia Europeană, menţionând că pleacă cu tristeţe din România.

Totodată, el a precizat că a ales OTP în locul Raiffeisen Bank (Austria) pentru că a înaintat cea mai bună ofertă.

Banca portugheză a constituit un provizion de 34 de milioane de euro pentru vânzarea subsidiarei din România, ale cărei pierderi au fost reduse de peste trei ori în primul semestru faţă de aceeaşi perioadă anul trecut, la 1 milion de euro.

Reducerea substanţială a pierderii, care a ajuns la numai 100.000 de euro în trimestrul al doilea, este datorată scăderii costurilor operaţionale şi a provizioanelor pentru credite neperformante, precum şi majorării veniturilor din comisioane, se arată într-un raport al grupului portughez.

Veniturile din operaţiuni bancare au scăzut cu 9% în prima jumătate a anului, de la 13,6 milioane de euro anul trecut la 12,4 milioane de euro, ca urmare a evoluţiei mai slabe a încasărilor din operaţiuni de trading.

Costurile operaţionale au fost reduse în perioada analizată cu 17%, de la 14,9 milioane de euro la 12,4 milioane de euro.

Soldul brut al creditelor a scăzut cu 7,7%, de la 489 de milioane de euro în iunie anul trecut la 452 milioane de euro în iunie anul acesta. La sfârşitul anului trecut, Millennium avea în România un sold brut al creditelor de 488 milioane de euro.

Depozitele au consemnat un declin anual mai lent, de 3,9%, de la 357 milioane de euro la 343 milioane de euro. Depozitele atrase de la clienţi se situau în luna decembrie la 365 milioane de euro.

Totodată, banca portugheză menţionează că şi-a redus portofoliul de titluri de stat româneşti cu 40% faţă de finele anului trecut, de la 98 milioane de euro la 59 milioane de euro.

Vânzarea subsidiarei din România a fost convenită de Millennium bcp în vara anului trecut cu reprezentanţii Comisiei Europene, în cadrul unui program de restructurare şi recapitalizare. Termenul limită pentru vânzare este de iunie 2015.

Millennium bcp a primit, în 2012, pentru recapitalizare 3 miliarde de euro sub formă de obligaţiuni convertibile, din împrumutul de 78 miliarde euro atras de Portugalia de la Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. În schimb, BCP s-a angajat să implementeze un program de restructurare care include şi vânzări de active.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici