(P) Întrebări şi răspunsuri despre anvelopele de iarnă sau de zăpadă

Ger localizat, zăpadă topită sau compactată, porţiuni de gheaţă, iarna condiţiile de trafic se schimbă în permanenţă, iar şofatul trebuie să se adapteze, la fel ca şi vehiculul său, care trebuie să fie echipat corect pentru a permite condusul în siguranţă. Vă reamintim că, iarna, riscul de accident se înmulţeşte cu 5 pe drumuri umede şi cu 10 pe drumuri înzăpezite sau îngheţate! Iată de ce trebuie să vă echipaţi autoturismul cu anvelope de iarnă

356 afișări
Imaginea articolului (P) Întrebări şi răspunsuri despre anvelopele de iarnă sau de zăpadă

1. Ce sunt anvelopele de iarna?

Anvelopele de iarnă diferă de anvelopele obişnuite, aşa-numitele "anvelope de vară", prin profilul lor specific, precum şi prin compoziţia cauciucului care le compune.

Profilul anvelopelor de iarnă este mai moale şi mult mai elastic la temperaturi scăzute decât cel al anvelopelor de vară. Acest profil se caracterizează prin caneluri speciale care acţionează ca nişte muchii care muşcă în zăpadă, crestături adânci de 8-10 mm pentru a asigura o aderenţă mai bună şi caneluri largi pentru a facilita evacuarea apei şi a noroiului, care sunt distribuite cu pricepere pe banda de rulare. Aceste elemente formează un model direcţional al benzii de rulare care asigură aderenţa şi tracţiunea necesare pe drumurile de iarnă. O anvelopă de iarnă poate fi identificată rapid şi uşor prin simbolul mic de pe peretele lateral, trei vârfuri de munte şi un fulg de zăpadă în interior.

2. De ce e nevoie de anvelope de iarnă?

Pentru a asigura un condus sigur în condiţii de iarnă schimbătoare - drumuri îngheţate, umede sau înzăpezite - şi atunci când temperatura este sub 7 grade Celsius, se recomandă folosirea anvelopelor de iarnă.

Anvelopele de iarnă sunt, de fapt, special concepute pentru a se adapta la aceste condiţii de iarnă: amestecul de cauciuc care le compune este mai moale şi rămâne suficient de elastic şi deformabil chiar şi la temperaturi scăzute pentru a garanta aderenţa vehiculului şi transmiterea puterii către şosea. Modelul benzii de rulare a anvelopei de iarnă, cu numeroasele sale caneluri, contribuie, de asemenea, la creşterea aderenţei şi tracţiunii vehiculului, în comparaţie cu o anvelopă de vară care se va roti rapid în cel mai bun caz sau va derapa chiar şi la viteză redusă.

3. Există diferite tipuri de anvelope de iarnă?

Există mai multe tipuri de anvelope de iarnă. Pe lângă anvelopa de iarnă "clasică", există şi anvelope de iarnă de înaltă performanţă şi anvelope cu crampoane, astfel încât este uneori dificil să le înţelegem. Aceste game diferite au fost dezvoltate pentru a răspunde unor nevoi specifice, în funcţie de dimensiunea vehiculului dumneavoastră, de puterea acestuia şi de tipul de condiţii cu care trebuie să vă confruntaţi. În prezent, este posibil să vă echipaţi vehiculul cu anvelope de iarnă perfect adaptate nevoilor şi constrângerilor dumneavoastră.

Potrivită pentru toate vehiculele de pasageri, dar şi pentru vehiculele comerciale şi alte SUV-uri, anvelopa clasică de iarnă se caracterizează printr-un profil cu numeroase caneluri care asigură o aderenţă mai bună pe drumurile alunecoase, deoarece apa şi zăpada sunt evacuate mai eficient prin această "reţea" de şanţuri. Compoziţia specială de cauciuc a anvelopei de iarnă îi permite să facă faţă fără probleme capriciilor vremii de iarnă.

 

4. Ar trebui să cumpăr 2 sau 4 anvelope de iarnă?

Să cumperi doar două anvelope de iarnă este atât ilegal, cât şi o greşeală. De fapt, pentru a fi în siguranţă pe drum pe timp de iarnă, nu este suficient să aveţi doar o pereche de anvelope de iarnă. Chiar mai rău, combinarea anvelopelor de vară cu cele de iarnă poate crea un dezechilibru în ceea ce priveşte aderenţa vehiculului dumneavoastră. Această diferenţă de comportament şi de performanţă între puntea faţă şi cea spate va duce la derapaje frecvente în curbe şi la frânare.

 

5. E nevoie de anvelope de iarnă şi la maşinile 4×4 sau SUV-uri?

4×4 sau SUV-urile au, de obicei, tracţiune pe 2 şi/sau 4 roţi. Acest sistem permite o tracţiune mai bună, în special la negocierea obstacolelor. Cu toate acestea, contrar credinţei populare, acest lucru nu este suficient pentru a asigura o conducere controlată pe drumurile înzăpezite sau îngheţate.

Deşi acest tip de vehicul se va descurca întotdeauna puţin mai bine decât alte vehicule atunci când urcă pante, greutatea lor îl dezavantajează atunci când abordează o pantă descendentă sau o curbă în timpul iernii. În plus, aceste vehicule grele pot avea distanţe de frânare mai mari dacă pneurile nu au o aderenţă bună. Sfatul nostru: nu vă bazaţi pe tracţiunea integrală pentru siguranţă în această iarnă, ci optaţi pentru anvelope de iarnă 4×4.

6. Trebuie să-mi montez anvelopele de iarnă pe jante speciale?

Bineînţeles că puteţi monta anvelopele de iarnă pe jantele actuale. Cu toate acestea, pe termen lung, poate fi mult mai convenabil şi mai economic să montaţi anvelopele de iarnă pe jante noi. Când se schimbă sezonul, schimbaţi pur şi simplu roţile, fără costuri de montare.

7. Care sunt avantajele anvelopelor de iarnă în comparaţie cu lanţurile de zăpadă?

Lanţurile de zăpadă oferă performanţe mai bune, acestea aderă literalmente la drum. Cu toate acestea, ele pot fi utilizate doar până la o viteză maximă de 50 km/h şi necesită exerciţiu pentru a fi montate. Datorită resurselor extinse de îndepărtare a zăpezii, anvelopele de iarnă foarte bune din zilele noastre fac excepţională utilizarea lanţurilor de zăpadă.

8. Când este utilă utilizarea anvelopelor de iarnă?

În timp ce regula de la 1 noiembrie până la Paşte este cea mai simplă de reţinut, condiţiile meteo sunt cele care ar trebui să vă dicteze decizia de a monta anvelope de iarnă. De îndată ce temperatura exterioară scade sub 7°C, anvelopele de iarnă reprezintă cea mai bună alegere în orice condiţii, chiar dacă drumurile nu sunt încă acoperite de zăpadă.

9. Pot să las anvelopele de iarnă pe timp de vară?

Toate anvelopele sunt omologate în conformitate cu anumite reglementări care garantează siguranţa minimă a utilizării lor în toate anotimpurile. Cu toate acestea, este recomandat să alegeţi o anvelopă potrivită pentru fiecare sezon. Diferenţa de frânare pe timp de vară cu o anvelopă de vară este mult mai mică decât cu o anvelopă de iarnă. Rezistenţa la rulare a unei anvelope de iarnă este mai mare, ceea ce duce la un consum mai mare de combustibil.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici