Pandemia afectează economia. Vânzările de băuturi spirtoase din HoReCa se reduc cu circa o treime

  • Volumele de vânzările de băuturi spirtoase din on-trade (în restaurante, baruri ori alte localuri HoReCa) vor scădea cu până la aproape 30% în acest an din cauza pandemiei de COVID-19, arată o analiză a companiei de cercetare de piaţă Euromonitor.
  • Piaţa de 1,67 milioane de hectolitri de alcool este împărţită între segmentele retail şi HoReCa.
  • Pe pieţele mature retailul este dominant, pe când în România HoReCa are 60-70% din piaţă.
2529 afișări
Imaginea articolului Pandemia afectează economia. Vânzările de băuturi spirtoase din HoReCa se reduc cu circa o treime

Pandemia afectează economia. Vânzări de băuturi spirtoase din HoReCa se reduc cu circa o treime.

Volumele de vânzările de băuturi spirtoase din on-trade (în restaurante, baruri ori alte localuri HoReCa) vor scădea cu până la aproape 30% în acest an din cauza pandemiei de COVID-19, arată o analiză a companiei de cercetare de piaţă Euromonitor.

Estimările iniţiale, cele din mai 2019, care nu luau în calcul o pandemie, vorbeau de o creştere de 5% a pieţei de profil, însă situaţia s-a schimbat la 180 de grade în contextul în care restaurantele şi ba­rurile au fost închise complet câteva luni, iar apoi au funcţionat doar parţial cu terasele şi cu o serie de reguli de distan­ţare socială.

România a fost ultima care a redeschis localurile la interior, abia la 1 septembrie 2020.

Impactul asupra pieţei de băuturi spirtoase este cu atât mai mare cu cât România e o piaţă ati­pică. Mai exact, piaţa de 1,67 mili­oane de hectolitri de alcool este împărţită între segmentele retail şi HoReCa. Pe pieţele mature retai­lul este dominant, pe când în România HoReCa are 60-70% din piaţă. „Scăderi puternice sunt aşteptate în ceea ce priveşte volumele din on-sale din 2020 pe toate categoriile de produse din categoria spirtoaselor, cu romul alb, lichiorurile şi whiskey-ul de tip blended malt Schotch, dar nu numai, pe primele locuri. La polul opus, ginul, votca şi alte băuturi clare (transparente – n. red.) vor posta declinuri mai mici“, spun analiştii Euromonitor.

Revenirea va fi lentă, dar pe termen mai lung însă, popularitatea acestor licori tari nu va fi afectată, potrivit aceleiaşi surse.

Scăderea din 2020 cauzată de pandemie vine în contextul în care 2019 a fost un an bun pentru piaţă, cu creşteri pe linie.

Whiskey-ul, tot mai popular în rândul românilor

Whiskey-ul a avut cele mai mari volume de vânzări în ceea ce priveşte băuturile din import. Ponderea importurilor în piaţa băuturilor spirtoase a crescut în ultimii ani, urmând trendul normal al pieţelor mai dezvoltate. În valoare, din piaţa albă a băuturilor spirtoase evaluată la 700 mil. euro, importurile reprezintă doar 15-18% din total, spunea recent Petru Berciu, cel care conduce operaţiunile de BDG Import şi care este şi unul dintre cei patru acţionari. Dacă se elimină eau de vie (ţuica, distilatul de fructe – n.red.) ajung la 20-25%, conform aceleiaşi surse.

Importatorul de băuturi spirtoase BDG se luptă pe această piaţă cu alţi importatori – Pernod Ricard sau PP Distributors România -, dar şi cu producători locali – Alexandrion, Prodal, Scandic Distilleries sau Prodivalco.

În continuare însă, în total piaţă, cea mai populară categorie de produse este distilatul de fructe.

„Un număr mare de români continuă să producă acasă băuturi spirtoase. Astfel, producţia de rachiu, ţuică sau alte băuturi de gen a depăşit cu mult producţia de licori realizate legal“, spun şi oficialii Euromonitor.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici