Parisul şi Berlinul solicită ajungerea la un acord asupra datoriei Greciei

Franţa şi Germania au cerut luni Guvernului de la Atena şi creditorilor săi - Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional - să ajungă rapid la un acord asupra datoriei statului grec, pentru a îndepărta posibilitatea ieşirii Greciei din zona euro, relatează Reuters.

517 afișări
Imaginea articolului Parisul şi Berlinul solicită ajungerea la un acord asupra datoriei Greciei

Parisul şi Berlinul solicită ajungerea la un acord asupra datoriei Greciei

"Raţiunea, şi cred că acum trebuie să facem apel la această dimensiune, raţiunea ne determină să ajungem la un bun ritm pentru încheierea unui acord", a spus François Hollande în cursul unei conferinţe de presă la finalul Summitului G7, care a avut loc duminică şi luni în staţiunea bavareză Garmisch-Partenkirchen.

Şeful statului francez a insistat asupra necesităţii ca discuţiile dintre Grecia şi creditorii săi să se încheie cu o înţelegere, după ce Atena a respins propunerile instituţiilor internaţionale.

Potrivit preşedintelui francez, noi discuţii asupra acestui subiect ar urma să aibă loc miercuri, la Bruxelles, în marja unei reuniuni la care vor participa lideri europeni, latino-americani şi din Caraibi.

"Vrem ca Grecia să rămână în zona euro, dar vom adopta o poziţie clară potrivit căreia solidaritatea cu Grecia cere ca (această ţară) să facă propuneri şi să aplice reforme", a adăugat cancelarul german, Angela Merkel, în cursul unei conferinţe de presă separate.

"Nu a mai rămas mult timp", a avertizat ea.

Acest sentiment de urgenţă a fost exprimat şi de Christian Noyer, guvernatorul Băncii Franţei şi membru în Consiliului guvernatorilor BCE. El a apreciat luni, în cursul unei deplasări în Québec, că Atena are la dispoziţie doar câteva zile pentru a ajunge la un acord cu creditorii săi.

Pe de altă parte, el a apreciat că un eventual "Grexit" nu va slăbi zona euro, ci mai degrabă Grecia.

În schimb, Atena şi-a îndulcit tonul după tensiunile din ultimele zile. Ministrul grec al Finanţelor, Yanis Varoufakis, a declarat că a avut luni, la Berlin, o întâlnire "foarte utilă" şi "extrem de amicală" cu omologul său german Wolfgang Schäuble.

Potrivit unor surse europene, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a refuzat, sâmbătă după-amiază, să discute la telefon cu premierul Greciei, Alexis Tsipras, în contextul în care liderul grec nu a respectat termenul-limită pentru trimiterea planului de reforme.

Alexis Tsipras le-a cerut la sfârşitul săptămânii trecute creditorilor internaţionali să nu impună "condiţii umilitoare" ţării sale, care are nevoie urgentă de fonduri.

Guvernul Greciei a cerut în mod oficial, joi seară, Fondului Monetar Internaţional (FMI) amânarea până la sfârşitul lunii iunie a ratelor care au scadenţa luna aceasta, primind un răspuns pozitiv. Grecia are o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Guvernul de la Atena mai are de primit din partea instituţiilor financiare 7,2 miliarde de euro prin programul de susţinere financiară de 240 de miliarde de euro care se încheie în această lună.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici