Parlamentul European a aprobat o rezoluţie ce prevede posibila divizare a companiilor de tip Google

Parlamentul European a aprobat joi o rezoluţie care prevede posibila divizare a companiilor de tipul Google, respingând obiecţiile Congresului Statelor Unite că există riscul politizării unei investigaţii antitrust a Comisiei Europene, relatează MarketWatch.

159 afișări
Imaginea articolului Parlamentul European a aprobat o rezoluţie ce prevede posibila divizare a companiilor de tip Google

Parlamentul European a aprobat o rezoluţie ce prevede posibila divizare a companiilor de tip Google (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Legislativul UE a votat cu 458 voturi pentru, 173 împotrivă şi 23 de abţineri controversata iniţiativă, care nu are caracter obligatoriu.

Parlamentarii au respins un amendament propus în ultimul moment, care ar fi eliminat o clauză esenţială referitoare la posibila separare a motoarelor de căutare pe Internet de alte servicii oferite de companii.

"Adoptare clară de către Parlamentul European a moţiunii privind piaţa digitală unică, inclusiv separarea motoarelor de căutare, dacă este nevoie", a scris pe Twitter Ramon Tremosa I Balcells, parlamentar spaniol care a susţinut propunerea.

Iniţiativa nu este obligatorie pentru Comisia Europeană, care efectuează o investigaţie de cinci ani referitoare la practicile Google în Europa, în domeniul serviciilor de căutare pe Internet.

Susţinătorii rezoluţiei speră că adoptarea acesteia presează Executivul UE să ia măsuri ferme împotriva Google.

Comisia Europeană a deschis o anchetă în 2010 împotriva Google, pentru folosirea abuzivă a poziţiei dominante deţinute pe piaţă.

Grupul american este acuzat că favorizează pe paginile motorului de căutare serviciile specializate proprii, în detrimentul motoarelor de căutare concurente, spre exemplu comparatorul de preţuri Kelkoo sau site-urile specializate în călătorii, cum este Expedia.

Comisia a returnat deja de trei ori propunerile Google pentru remedierea neregulilor.

Noul comisar pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, a explicat la începutul lunii noiembrie că are nevoie de timp pentru a decide următoarele etape, în acest caz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici