Parlamentul European a votat în favoarea proiectului privind încărcătorul unic la nivelul UE

Parlamentul European a votat vineri în favoarea unei moţiuni care cere ca producătorii de telefoane mobile să folosească un conector unic de alimentare. Comisia Europeană a sugerat că intenţionează să introducă noi reguli care ar forţa companiile să adopte un încărcător unic.

1721 afișări
Imaginea articolului Parlamentul European a votat în favoarea proiectului privind încărcătorul unic la nivelul UE

Parlamentul European a votat în favoarea proiectului privind încărcătorul unic la nivel european

Dacă va acţiona la cererea Parlamentului, noile reguli ar forţa Apple să-şi schimbe încărcătorul folosit la alimentarea dispozitivelor sale.

Anumite companii de tehnologie, printre care şi Apple, s-au opus proiectului în condiţiile în care un încărcător unic la nivelul UE ar însemna pentru firme fie păstrarea unui conector de alimentar unic la nivel mondial, fie costuri suplimentare pentru fabricarea mai multor modele de încărcătoare.

Eurodeputaţii au adoptat moţiunea cu 582 de voturi pentru şi doar 10 împotrivă. Aceştia au argumentat că decizia va uşura viaţa consumatorilor, permiţându-le acestora să-şi alimenteze toate modelele de telefoane printr-un încărcător standard.

Unul din avantaje este că telefoanele Apple sau Huawei ar putea fi alimentate cu încărcătoare Android, în cazul în care va fi adoptat drept conector unic modelul USB-C, cel mai popular la nivel mondial.

Apple, spre deosebire de alţi producători, a refuzat să integreze conectorul USB-C în dispozitivele sale după ce lansat în 2012 un încărcător propriu, cu mufă diferită, pe care l-a intitulat "Lightning". Încărcătorul respectiv este folosit pentru alimentarea tuturor modelelor de iPhone şi pentru modelele noi de iPad.

Totodată, la baza iniţiativei mai stă şi subiectul deşeurilor electronice.

"Pentru a reduce deşeurile electronice şi pentru a uşura viaţa consumatorilor, europarlamentarii doresc măsuri obligatorii pentru încărcătoare în aşa fel încât să se potrivească cu toate telefoanele mobile şi alte dispozitive portabile", scrie în nota de fundamentare a proiectului adoptat de PE.

Potrivit estimărilor Parlamentului European, încărcătoarele vechi produc anual circa 51.000 de tone de deşeuri electronice.

Intrarea în vigoare este condiţionată de acordul Consiliului European.

Sursa foto: Profimedia Images

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici