Parlamentul European cere impozitarea tranzacţiilor financiare

Parlamentul European (PE) a votat marţi două rezoluţii, fără caracter obligatoriu, prin care cere impozitarea tranzacţiilor financiare din UE, măsură care ar putea aduce venituri de 200 de miliarde de euro, şi combarea evaziunii fiscale.

79 afișări
Imaginea articolului Parlamentul European cere impozitarea tranzacţiilor financiare

Parlamentul European cere impozitarea tranzacţiilor financiare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Chiar dacă rezoluţiile nu sunt obligatorii, ar fi dificil pentru Comisia Europeană să le ignore.

"Vrem să dăm un semnal instituţional prin care să arătăm că sectorul privat are responsabilitatea sa pentru criză", a declarat Martin Schulz, liderul grupului social-democrat din PE.

În rezoluţie se arată că Uniunea Europeană ar trebui să susţină impozitarea tranzacţiilor financiare la nivel mondial, dar pentru că nu s-a reuşit acest lucru, ar fi bine ca UE să introducă această taxare la nivel european, ca primă etapă.

Comisia ar trebui să realizeze un studiu de fezabilitate şi să redacteze o propunere legislativă concretă, potrivit PE.

O taxă aplicată tranzacţiilor precum cele cu instrumente derivate ar reduce speculaţile şi deficitele publice, potrivit rezoluţiei.

Un impozit de 0,05% ar aduce în UE aproape 200 de miliarde de euro, iar la nivel global suma s-ar ridica la 650 miliarde euro.

Franţa şi Germania au făcut deja o astfel de propunere, la nivelul G20, dar Statele Unite şi Canada s-au opus.

Planul de taxare a tranzacţiilor financiare în UE a atras un sprijin scăzut în rândul ţărilor membre, iar partidul cancelarului german Angela Merkel a sugerat un astfel de impozit pentru unele sau toate ţările din zona euro, ca prim pas.

Un oficial al CE a declarat că Executivul UE va publica până în vară un studiu de impact.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici