Participanţii la fondurile de pensii obligatorii au câştigat în conturi 1 miliard euro în 7 ani

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au obţinut în şapte ani de la lansare un câştig net de 4,48 miliarde lei (circa 1 miliard euro) pentru cei peste 6,3 milioane de români care contribuie în sistem, reprezentând un randament mediu anualizat de 10,93%, potrivit datelor APAPR.

165 afișări
Imaginea articolului Participanţii la fondurile de pensii obligatorii au câştigat în conturi 1 miliard euro în 7 ani

Participanţii la fondurile de pensii obligatorii au câştigat în conturi 1 miliard euro în 7 ani (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

În cei şapte ani de funcţionare, fondurile de Pilon II au încasat de la Casă Naţională de Pensii Publice (CNPP) şi Casă de Pensii Sectorială a Armatei (CPS MApN) contribuţii brute în valoare totală de 16,72 miliarde lei, ajungând la active nete administrate în valoare de 21,2 miliarde lei, se arată într-un comunicat al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România.

Pilonul II, lansat la 20 mai 2008, a realizat un câştig din investiţii de 4,48 miliarde lei, rezultatul net după perceperea comisioanelor de administrare.

Circa 93% din toate plasamentele fondurilor de pensii sunt realizate în România, în active locale, profilul de risc fiind menţinut redus. Totodată, au investit aproape 20% din activele aflate în administrare în acţiuni listate la bursă, deţinerile la BVB depăşind 850 milioane de euro în prezent.

În prezent, fondurile de pensii reprezintă circa 10-15% din lichiditatea Bursei de la Bucureşti, iar pe piaţa de acţiuni (privatizări parţiale prin listare: Electrica, Romgaz, Nuclearelectrica) şi pe cea de obligaţiuni (emisiuni precum Transelectrica şi Primăria Municipiului Bucureşti) fondurile de pensii private au cumpărat între 15% şi 25% din ofertele lansate pe piaţă.

"Potrivit numeroaselor studii recente, fondurile de pensii de Pilon II sunt singura resursă de economisire financiară pentru o pondere consistentă a populaţiei, în special în rândul celor cu venituri mici şi fără soluţii de economisire-învestire în alte instrumente. Potrivit aceloraşi studii, fondurile de pensii private vor fi în măsură să asigure o completare semnificativă a ratei de înlocuire (a salariului prin pensie) la vârstă retragerii din activitate, rată de înlocuire suplimentară ajungând până la 20%", se spune în comunicatul APAPR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici