Partidul de guvernământ din Ungaria caută căi de a ancheta foşti premieri pentru datoria ţării

Partidul Fidesz, aflat la guvernare în Ungaria, va propune unor comisii parlamentare să analizeze dacă actualele legi permit identificarea persoanelor responsabile de îndatorarea ţării şi dacă acestea pot fi trase la răspundere, printre cei vizaţi fiind trei foşti premieri.

139 afișări
Imaginea articolului Partidul de guvernământ din Ungaria caută căi de a ancheta foşti premieri pentru datoria ţării

Partidul de guvernământ din Ungaria caută căi de a ancheta foşti premieri pentru datoria ţării (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dacă legislaţia nu permite, atunci Fidesz va opera aranjamentele necesare, a spus un purtător de cuvânt al actualului premier, Viktor Orban, citat de cotidianul Budapest Business Journal. Va fi necesară, oricum, o nouă legislaţie, din cauza noii Constituţii, care include prevederi de limitare a datoriei statului, a adăugat el.

O subcomisie parlamentară, care analizează motivele creşterii datoriei statului în perioada 2002-2010, consideră că trebuie identificaţi resposabilii legali, pe lângă cei politici.

Reprezentantul executivului a reiterat că politicile economice greşite ale fostelor guverne socialiste au condus la majorarea drastică a datoriei. Responsabilii direcţi sunt foştii premieri Péter Medgyessy, Ferenc Gyurcsány şi Gordon Bajnai, respectiv miniştrii de finanţe din cabinetele conduse de aceştia.

Datoria raportată la PIB a Ungariei, de 77% din PIB, este cea mai mare din rândul statelor membre UE din Estul Europei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici