Patronat bancar: Impactul oricăror măsuri luate în Grecia în aceste zile va rămâne limitat

Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) estimează că, indiferent ce măsuri vor fi adoptate în Grecia în aceste zile, impactul asupra pieţei româneşti va rămâne limitat.

291 afișări
Imaginea articolului Patronat bancar: Impactul oricăror măsuri luate în Grecia în aceste zile va rămâne limitat

Patronat bancar: Impactul oricăror măsuri luate în Grecia în aceste zile va rămâne limitat (Imagine: Mediafaxx Foto/AFP)

"Situaţia din Grecia nu afectează operaţiunile zilnice de pe piaţa românească, băncile membre ale CPBR desfăşurând tranzacţii cu clienţii băncilor româneşti cu acţionariat grecesc la fel ca şi până acum, adică normal şi stabil din punct de vedere al operaţiunilor interbancare. În fiecare dintre zilele trecute oficialii BNR au afirmat că operaţiunile băncilor cu capital grecesc din România sunt atent supravegheate de către banca centrală din punct de vedere al capitalizării, acestea fiind persoane juridice române şi desfăşurandu-şi activitatea în principal pe piaţa românească, având indicatori de lichiditate şi solvabilitate excelenţi. Astfel, inclusiv pe baza declaraţiilor BNR, ne aşteptăm că aceste bănci îşi vor putea onora obligaţiile de plată în general cât şi către deponenţi, impactul oricăror măsuri luate în Grecia în aceste zile urmând să rămână unul limitat", a declarat Bogdan Preda, director executiv relatii publice şi instituţionale la CPBR.

El a amintit că depozitele la băncile cu personalitate juridică română sunt garantate până la limita de 100.000 de euro.

CPBR reuneşte şase bănci - BCR, BRD, Raiffeisen, UniCredit-Ţiriac, ING şi Volksbank, acestea deţinând circa jumătate din totalul activelor bancare din sistem.

În România au activităţi patru bănci cu acţionariat grecesc - Alpha Bank, Bancpost, Piraeus şi Banca Românească, acestea cumulând 12% din activele sistemului bancar.

Zona euro se pregăteşte pentru intrarea Greciei în incapacitate de plată, în această săptămână, după ce a refuzat să prelungească finanţarea ţării, în urma anunţului surprinzător al premierului Alexis Tsipras referitor la organizarea unui referendum.

Vineri noaptea, Tsipras a anunţat că vrea să organizeze la 5 iulie un referendum pe tema propunerilor de reformă ale creditorilor, iar Parlamentul a aprobat duminică această propunere.

Băncile elene sunt închise până la 6 iulie, iar de la bancomate pot fi retrase zilnic, în Grecia, sume de până la 60 de euro.

Piraeus a anunţat, luni, că în România nu se aplică niciun fel de limitare a operaţiunilor băncii şi că, de asemenea, nu sunt implementate politici de control de capital.

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a declarat duminică, referindu-se la situaţia Greciei, că era un eveniment aşteptat şi au fost luate toate măsurile pentru a nu exista probleme, astfel că orice decizie din partea băncilor din Grecia nu vizează băncile din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici