Patronat: Carnea de pui s-a ieftinit la raft cu 10% în noiembrie. Dacă nu scade TVA, dăm faliment

Carnea de pui s-a ieftinit cu 10% în noiembrie, ca urmare a reducerilor de preţuri de 10-15% operate în ultimele luni la poarta fermei, iar producătorii susţin că dacă nu va scădea TVA nu vor rezista presiunii făcute de carnea din import ajunsă pe piaţa românească după embargoul impus de Rusia.

667 afișări
Imaginea articolului Patronat: Carnea de pui s-a ieftinit la raft cu 10% în noiembrie. Dacă nu scade TVA, dăm faliment

Patronat: Carnea de pui s-a ieftinit la raft cu 10% în noiembrie. Dacă nu scade TVA, dăm faliment (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Am fost chiar ieri în supermarket şi, la raft, carnea de pui în carcasă se vinde cu 8 lei kilogramul. Asta înseamnă o reducere de 10% făcută în această lună. Noi am redus preţurile la carnea de pui la poarta fermei cu 10-15% în ultimele luni, dar în magazine aceste reduceri abia acum încep să se simtă", a declarat agenţiei MEDIAFAX Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România.

El a afirmat că producătorii români au redus preţurile după ce în ţară au intrat în ultimele luni mari cantităţi de carne, în special din Polonia şi Olanda, după ce Rusia a interzis importurile din UE.

"Orice reducere de preţ de acum încolo se va face sub costuri şi va însemna falimente ale producătorilor. Dacă nu se reduce TVA la carnea de pui, în piaţă vor urma insolvenţe şi situaţia se va agrava", a mai spus Van.

Consumul de carne de pui în România este 22 de kilograme pe an pe cap de locuitor, nivel similar cu media europeană. Consumul a urcat din 1990, când era 16 kilograme pe an, până la 24 kilograme, în 2009, după care a început să scadă.

Producţia avicolă din România, însumând carnea de pui, ouăle şi materialul biologic, depăşeşte 1 miliard de euro pe an.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici