Patronatele, dezamăgite că Ponta nu a avansat un termen ferm pentru emiterea voucherelor de vacanţă

Patronatele din turism se declară dezamăgite că premierul Victor Ponta, deşi a afirmat joi, la deschiderea târgului de turism, că problema voucherelor va fi rezolvată, nu a avansat un termen ferm legat de emiterea acestora, iar industria turismului pierde zilnic, din această cauză, 700.000 de euro.

287 afișări
Imaginea articolului Patronatele, dezamăgite că Ponta nu a avansat un termen ferm pentru emiterea voucherelor de vacanţă

Patronatele, dezamăgite că Ponta nu a avansat un termen ferm pentru emiterea voucherelor de vacanţă (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Ne aşteptam ca în urma mesajelor pe care le-am transmis în ultima vreme să primim o confirmare fermă despre data intrării în vigoare a legii voucherelor de vacanţă. Ştim că atunci când se doreşte, se poate. Mesajul premierului Ponta a fost mobilizator, dar nu şi încurajator, mai ales că de 25 de ani auzim aceleaşi idei, spuse cu alte vorbe", a declarat agenţiei MEDIAFAX Dragoş Răducan, vicepreşedintele Fedreaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

El spune că cei care nu doresc aplicarea acestei legi sunt mai influenţi decât cei 5,1 milioane de angajaţi cărora li s-a refuzat dreptul la o vacanţă mai ieftină.

"Am constatat că premierul este informat, cunoaşte bine problemele turismului românesc, dar asta nu este suficient. Aşteptăm şi rezolvarea acestor probleme, pentru că şi guvernele anterioare cunoşteau problemele, dar nu au reuşit să le rezolve. În fiecare zi, din calculele noastre, 1.500 de români pierd un concediu pe care l-ar fi putut achiziţiona cu vouchere de vacanţă", a adăugat Răducan.

Acesta a adăugat că industria turismului pierde zilnic aproximativ 700.000 de euro din cauza neaplicării legii voucherelor.

Guvernul ia în calcul scăderea TVA la 9% pentru întregul domeniu al turismului, a promis premierul Victor Ponta la deschiderea Târgului de turism, el precizând totodată că, în scurt timp, Ministerul Finanţelor va înainta şi normele de aplicare necesare emiterii tichetelor de vacanţă.

Şeful Executivului a făcut aceste afirmaţii înaintea tăierii panglicii inaugurale a Târgului de turism, Ediţia 33, eveniment care are loc la Romexpo, şi după ce a ascultat discursul vicepreşedintelui Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea.

"În problema voucherelor de vacanţă, am făcut primul pas. În general, în România ne iese primul pas, nu ne iese al doilea, şi anume normele de aplicare. Sper ca, în cel mai scurt timp, împreună cu Ministerul de Finanţe, să avem şi acest al doilea pas şi sunt convins că 2015, cu aceste două instrumente, va fi cel mai bun an pentru turismul românesc pe care l-am avut cu siguranţă din 1989 încoace", a mai spus Ponta.

Industria turismului din România a pierdut de la începutul acestui an aproximativ 50 de milioane de euro pentru că nu se aplică legea voucherelor de vacanţă, care ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 ianuarie 2015, potrivit reprezentanţilor patronatelor din domeniu.

Reprezentanţii agenţiilor de turism şi hotelierilor de pe litoral au cerut, vineri, demisia Simonei Man de la conducerea Autorităţii Naţionale pentru Turism, acuzând-o că blochează proiecte precum emiterea voucherelor de vacanţă şi aplicarea impozitului forfetar, iar Man le-a răspuns că de vină este birocraţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici