Patronatele franceze propun o terapie de şoc pentru combaterea şomajului record

Patronatele franceze au propus miercuri o controversată terapie de şoc pentru combaterea şomajului record, care include reducerea numărului zilelor de sărbătoare şi relaxarea prevederilor referitoare la salariul minim şi a celor privind timpul de lucru, într-o ţară acuzată de imobilism.

219 afișări
Imaginea articolului Patronatele franceze propun o terapie de şoc pentru combaterea şomajului record

Patronatele franceze propun o terapie de şoc pentru combaterea şomajului record (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Perioada ezitărilor, a tergiversărilor şi a jumătăţilor de măsură a trecut", avertizează un document al Mişcării Întreprinderilor din Franţa (Medef), cea mai mare organizaţie patronală din ţară, transmite AFP.

Preşedintele organizaţiei, Pierre Gattaz, a avertizat că "politica opoziţiei sistematice din Franţa" va duce ţara în prăpastie, el cerând o dezbatere lipsită de inhibiţii.

De inspiraţie liberală, măsurile propuse, dintre care unele au provocat un scandal săptămâna trecută după ce au existat scurgeri de informaţii în presă, au fost prezentate în ziua în care au fost publicate date oficiale referitoare la piaţa muncii.

În pofida unei scăderi uşoare a şomajului în august, după nouă luni de creştere, numărul şomerilor este totuşi de 3,5 milioane, din cauza activităţilor economice nesatisfăcătoare din acest an, care au determinat guvernul să reducă estimările de creştere economică pentru 2014 la numai 0,4%.

Presată de guvernul socialist să ofere soluţii, Medef susţine un plan de creare a 1 milion de locuri de muncă în cinci ani, din care 100.000 prin eliminarea a două sărbători publice.

În Franţa există 11 zile de sărbătoare, cifră aflată la nivelul mediei europene. Propunerea a provocat zâmbete în rândul anumitor economişti potrivit cărora calculul avansat de Medef, privind o contribuţie de un punct procentual la creşterea economică, nu ţine cont de realităţile economice, cum ar fi contribuţia zilelor de sărbătoare la sectorul turismului şi recreării, foarte dezvoltat în Franţa.

Pentru combaterea şomajului, Medef propune introducerea unor contracte de ajutor, care să permită companiilor să angajeze personal cu salarii sub nivelul salariului minim.

Organizaţia patronală vrea şi revizuirea principiului timpului legal de muncă săptămânal de 35 de ore, impus tuturor companiilor, pentru a da posibilitatea prelungirii acestuia în cadrul negocierilor de la nivelul companiilor.

Aşa cum era de aşteptat, planul patronal a fost imediat crticiat de sindicate. Cel mai mare dintre acestea, CGT, a calificat proiectul un recul social periculos.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici