Patronii cer anularea penalităţilor pentru neplata datoriilor bugetare înregistrate de unele firme

Reprezentanţii IMM-urilor solicită Guvernului anularea penalităţilor pentru neplata datoriilor la bugetul de stat înregistrate în perioada 2009-2010, pentru firmele care nu au avut astfel de probleme înainte de criză, şi estimează că sumele în cauză sunt de sute de miliarde de lei.

501 afișări
Imaginea articolului Patronii cer anularea penalităţilor pentru neplata datoriilor bugetare înregistrate de unele firme

Patronii cer anularea penalităţilor pentru neplata datoriilor bugetare înregistrate de unele firme (Imagine: Eduard Andrei/Mediafax Foto)

"Sunt 20.000-30.000 de firme care înainte de criză nu au avut datorii la bugetul de stat. Din cauza crizei acestea au acum datorii, penalităţile sunt imense, nu se mai pot dezvolta, unele au murit deja, iar altele sunt pe moarte. Dacă luăm în calcul pentru fiecare dintre aceste firme penalităţi pentru neplata datoriilor bugetare de 300-400 de milioane de lei vom vedea că în total este vorba de sute de miliarde de lei", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

În opinia sa, în cazul în care se vor menţine aceste penalităţi jumătate dintre firmele cu datorii vor "muri" într-un an.

"Este adevărat că bugetul va pierde aceşti bani din penalităţi, dar pe termen lung este mai important să salvezi firmele", a explicat Nicolescu, menţionând că măsura ar trebui să fie inclusă în strategia fiscală 2012-2014.

Alte măsuri care ar trebui introduse în strategie în opinia reprezentanţilor IMM-urilor sunt, printre altele, alocarea a 0,5% din PIB pentru sectorul IMM-urilor, reducerea contribuţiilor sociale şi a TVA cu cinci puncte procentuale şi cu minim 50% a impozitului pe clădiri şi teren, raportat la scăderea valorii lor de piaţă.

Reprezentanţii CNIPMMR au salutat însă adoptarea strategiei fiscale de către Guvern, menţionând că este pentru prima dată când România are un astfel de document.

Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2012-2014 fost adoptată în august şi prevede, printre altele, sistarea până în 2014 a tichetelor de masă, a angajărilor în sistemul public şi blocarea unor majorări ale unor pensii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici