Persoanele care au vândut apartamente firmelor pot factura TVA retroactiv de la 1 ianuarie

Persoanele fizice care au efectuat tranzacţii imobiliare cu persoane juridice pot factura TVA retroactiv de la 1 ianuarie, ulterior controlului fiscal, în acest caz firmele putând recupera TVA-ul de la stat, potrivit lui Daniel Anghel, partener în cadrul PricewaterhouseCoopers.

267 afișări
Imaginea articolului Persoanele care au vândut apartamente firmelor pot factura TVA retroactiv de la 1 ianuarie

Persoanele care au vândut apartamente firmelor pot factura TVA retroactiv de la 1 ianuarie (magine: Mihaela Cojocariu/Mediafax Foto)

"Codul Fiscal prevede că de la 1 ianuarie 2010 se pot corecta facturile ulterior controlului fiscal, astfel încât persoanele fizice care au vândut apartamente în ultimii ani pot emite factura pentru plata retroactivă a TVA către beneficiarul său, persoană juridică", a spus Anghel, în cadrul unui forum pe teme de legislaţie, fiscalitate şi contabilitate.

El consideră că această prevedere poate fi aplicată şi pentru tranzacţiile imobiliare efectuate în anii anteriori, întrucât, potrivit legii, termenul de transcripţie al impozitelor şi taxelor este de cinci ani.

Anghel a precizat că facturarea retroactivă nu poate fi aplicată şi în cazul tranzacţiilor imobiliare realizate între persoane fizice.

Fiscul a instituit măsuri asigurătorii pentru 154 de persoane care au derulat tranzacţii imobiliare cu scop comercial în perioada 2006 - 2008 şi nu au plătit TVA, valoarea prejudiciului de recuperat fiind de 238,12 milioane lei.

De la începutul acţiunii de control în domeniul trancţiilor imobiliare derulate de persoanele fizice, din luna septembrie, Fiscul a iniţiat 1.537 controale inopinate pentru clarificarea stării de fapt fiscale a persoanelor fizice care au efectuat tranzacţii imobiliare, dintre acestea fiind finalizate 1.054 controale inopinate.

Persoanele fizice care efectuează tranzacţii imobiliare în scop personal sunt scutite de plata TVA, iar această facilitate a fost utilizată de numeroşi dezvoltatori care au înregistrat tranzacţiile în nume personal şi nu prin intermediul unor firme. Fiscul consideră însă că dovedirea unor acte de comerţ derulate de o persoană fizică implică automat că acesta este plătitor de TVA şi nu se mai poate aplica scutirea de taxă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici