Perspectivele economice ale României pentru următoarele şase luni s-au îmbunătăţit

Percepţia analiştilor financiari privind evoluţia economiei României în următoarele şase luni s-a îmbunătăţit în februarie, România fiind pe locul al patrulea în Europa Centrală şi de Est (ECE) în privinţa perspectivelor, potrivit unui sondaj efectuat de institutul ZEW şi grupul austriac Erste.

105 afișări
Imaginea articolului Perspectivele economice ale României pentru următoarele şase luni s-au îmbunătăţit

Perspectivele economice ale României pentru următoarele şase luni s-au îmbunătăţit (Imagine: Shutterstock)

Indicele ZEW privind aşteptările analiştilor pentru economia României a crescut cu 3,6 puncte, la 33,4 puncte.

Pentru Europa Centrală şi de Est, indicele a câştigat 8,3 puncte, avansând la 24,5 puncte.

România a fost devansată de Croaţia, Cehia şi Polonia, pentru care percepţia experţilor s-a îmbunătăţit uşor, la 41 de puncte, 37,3 puncte şi 37,5 puncte.

În urma României s-au plasat Austria, cu 29 puncte (-19,6), Ungaria, cu 32,5 puncte (+11,1), Slovacia cu 31,6 puncte (+6) şi Turcia cu 24,5 puncte (-8,8).

În timp ce experţii sunt optimişti în privinţa perspectivelor economiei româneşti pentru un orizont de şase luni, percepţia privind situaţia actuală s-a îmbunătăţit cu 12,2 puncte, dar rămâne negativă şi printre cele mai slabe din regiune, cu un scor de -37,8 puncte.

România este pe penultimul loc în ECE în privinţa situaţiei curente, ultima clasată fiind Ungaria, cu -38 puncte.

La nivelul ECE, indicele situaţiei economice curente a scăzut cu 1,6 puncte, la 18,4 puncte.

Pe lângă Ungaria şi România, doar Croaţia mai este evaluată negativ, la -15,4 de puncte, după o îmbunătăţire de 9,7 puncte faţă de luna trecută. În cea mai bună stare se găseşte economia Poloniei, cu 45 de puncte.

Sondajul, la care au participat 80 de experţi financiari, include din Europa Centrală şi de Est Austria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia şi Turcia.

Perspectivele la şase luni ale bursei de la Bucureşti s-au înrăutăţit, potrivit studiului, indicatorul privind evoluţia indicelui BET, care include cele mai lichide zece acţiuni de pe bursă, fiind în scădere cu 36,2 puncte, până la 21,9 puncte.

Aşteptări mai mici sunt în cazul CROBEX Croaţia (19,4 puncte), BUX Ungaria (21,7 puncte) şi SAX Slovacia (14,8 puncte).

Analiştii au revizuit în scădere puternică, cu peste 35 de puncte, estimările privind perspectivele indicilor bursieri din regiune.

Totodată, indicatorul evoluţiei leului în raport cu euro în următoarele şase luni s-a îmbunătăţit cu 2,7 puncte, la 15,2 puncte. Perspective mai bune au zlotul polonez (43,9 puncte), kuna croată (36,1 puncte) şi coroana cehă (22,7 puncte).

Aşteptări mai slabe există în privinţa lirei turceşti (14,9 puncte) şi forintului ungar (-4,7 puncte).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici