Perspectivele economiei României în următoarele şase luni s-au îmbunătăţit

Percepţia analiştilor financiari privind evoluţia economiei României în următoarele şase luni s-a îmbunătăţit în martie, iar România a urcat faţă de februarie o poziţie, pe locul al treilea, între statele Europei Centrale şi de Est în această privinţă, potrivit unui sondaj al institutului ZEW.

96 afișări
Imaginea articolului Perspectivele economiei României în următoarele şase luni s-au îmbunătăţit

Perspectivele economiei României în următoarele şase luni s-au îmbunătăţit (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Indicele care măsoară aşteptările experţilor financiari pentru România pe o perioadă de şase luni a urcat cu 11,1 puncte, la 44,5 puncte. O creştere mai mare a înregistrat în martie doar Ungaria, respectiv de 20,1 puncte, la 52,6 puncte. Înaintea României s-au situat Ungaria şi Croaţia (51,3 puncte), iar Cehia, Polonia şi Turcia au obţinut evaluări mai slabe. În februarie primele trei poziţii au fost ocupate de Croaţia, Cehia şi Polonia.

Pentru Europa Centrală şi de Est, perspectivele economice s-au înrăutăţit, indicele pentru regiune înregistrând un declin de 10,6 puncte, la 13,9 puncte, în principal din cauza evaluărilor mai slabe privind Polonia şi Slovacia, potrivit sondajului realizat de ZEW în colaborare cu grupul austriac Erste.

Dezastrul din Japonia nu a avut influenţă asupra percepţiei analiştilor privind situaţia economică din Europa Centrală şi de Est, notează ZEW.

După percepţia situaţiei economice actuale, România se situează pe penultimul loc în regiune, la fel aca în februarie, cu un indice de -29,6 puncte, în pofida unei îmbunătăţiri de 8,2 puncte. Ungaria (-32,5 puncte) este singura economie evaluată mai slab. Croaţia este al treilea stat pentru care indicele percepţiei experţilor financiari este negativ (-14,4 puncte), în timp ce restul beneficiază de aprecieri pozitive.

Europa Centrală şi de Est a consemnat o înrăutăţire a indicelui situaţiei economice curente de 16,1 puncte, la 2,3 puncte.

Aşteptările privind evoluţia bursei de la Bucureşti în următoarele şase luni s-au îmbunătăţit, indicatorul referitor la evoluţia indicelui BET, care include cele mai lichide zece acţiuni de pe bursă, avansând de peste două ori, de la 21,9 puncte la 44,8 puncte.

Indicatorul privind evoluţia indicelui NTX pentru regiunea Europei Centrale şi de Est a crescut cu nouă puncte, la 48,4 puncte. Perspectivele tuturor celor şapte burse din regiune analizate în martie au consemnat evoluţii pozitive, cele mai bune aşteptări existând pentru Croaţia (58 puncte), iar cele mai slabe pentru Slovacia (25,7 puncte).

Perspectivele la şase luni ale leului în raport cu euro s-au îmbunătăţit, indicele calculat în funcţie de estimările analiştilor financiari incluşi în sondaj avansând cu 16 puncte, la 31,2 puncte. Aşteptări mai bune există pentru kuna croată şi zlotul polonez, iar mai slabe pentru coroana cehă, forintul ungar şi lira turcească.

La sondaj au participat 80 de experţi financiari în perioada 28 februarie-14 martie. Raportul ZEW/Erste include din Europa Centrală şi de Est Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia şi Turcia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici