Peste 10.000 de turişti români riscă să piardă banii de vacanţă din cauza schimbării anului şcolar

Turiştii români care au contractat 10.000 de sejururi pentru vacanţa de iarnă riscă să piardă sumele cheltuite din cauza modificării structurii anului şcolar, potrivit oficialilor ANAT, care afirmă că schimbările decise de Ministerul Educaţiei afectează întreaga industrie a turismului.

31697 afișări
Imaginea articolului Peste 10.000 de turişti români riscă să piardă banii de vacanţă din cauza schimbării anului şcolar

Peste 10.000 de turişti români riscă să piardă banii de vacanţă din cauza schimbării anului şcolar (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Aproximativ 10.000 de sejururi au fost deja contractate pentru perioada vacanţei de iarnă, iar agenţiile de turism au depozite nerambursabile la partenerii hotelieri, din România şi străinătate, pentru sezonul de iarnă 2015-2016, conform fostei programe şcolare.

Mai mult, clienţii au achitat pachetele turistice, acestea fiind nerambursabile conform contractelor deja semnate odată ce au fost achiziţionate la preţuri de early booking, a anunţat Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), într-un comunicat.

Lucia Morariu, prim-vicepreşedinte ANAT, a declarat, pentru MEDIAFAX, că asociaţia a făcut o estimare de 600 de euro în medie de persoană pentru un sejur, pentru care fiecare turist a plătit un avans de 200 de euro, iar cele 10.000 de sejururi au fost deja contractate. Astfel, turiştii care au achitat avans pentru vacanţe ar urma să piardă în total aproximativ două milioane de euro.

Reprezentanţii asociaţiei spun că săptămâna în plus de vacanţă, în luna ianuarie, noua perioadă de vacanţă din luna februarie, respectiv zilele în plus de şcoală din iunie, stabilite în mod arbitrar de către Ministerul Educaţiei, fără consultarea mediului privat şi a antreprenorilor din turism, aduce deservicii atât agenţiilor de turism, cât şi hotelierilor.

"Schimbarea structurii anului şcolar se face controlat, după discuţii inclusiv cu reprezentanţii din turism, pentru că perioadele de vacanţe sunt extrem de importante pentru toţi care activează în această industrie. Nu doar că nu am fost consultaţi, nu a fost făcută o consultare publică, proiectul nu a fost în dezbatere publică, ci publicat tacit în Monitorul Oficial, cu patru zile înainte de începerea anului şcolar 2015-2016, punându-ne în faţa unui fapt împlinit", spune Aurelian Marin, preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Oficialii ANAT spun că lispa de comunicare cu asociaţiile din turism denotă lipsa de interes a autorităţilor pentru susţinerea turismului românesc.

"Cu alte cuvinte, nu vor pierde bani doar turoperatorii, ci şi clienţii lor. Sunt măsuri luate în pripă, fără consultare cu operatorii din turism, mai ales că au avut loc discuţii între autorităţi şi patronatele noastre, în această vară, cu privire la începerea anului şcolar. Oare domniile lor nu obişnuiesc că plece în vacanţa de iarnă, la schi, cu copiii, şi nu rezervă din timp sejurul? Nu s-au gândit că schimbarea peste noapte a structurii anului şcolar nu va mai oferi turiştilor români posibilitatea să meargă în vacanţe la preţuri mici, prin pachete contractate din timp?", spune Lucia Morariu, prim-vicepreşedinte ANAT.

Parteneriatele cu hotelierii români şi străini şi realizarea pachetelor pentru sezonul de iarnă 2015-2016 sunt efectuate cu un an înainte, "tocmai pentru a putea oferi turiştilor cele mai bune tarife, pentru a le permite achiziţionarea de vacanţe prin early booking, la preţuri avantajoase".

Conducerea ANAT precizează că prelungierea anului şcolar până aproape de finalul lunii iunie încurcă desfăşurarea activităţii turistice.

”Charterele vor începe operarea mai târziu, aproape de vârful de sezon şi, prin urmare, vor fi mai scumpe, iar acest lucru îl va simţi tot turistul. Mai mult, terminarea şcolii la finalul lunii iunie va afecta vacanţele pe litoralul românesc care începuse să fie populat la debutul sezonului estival. Este a doua oară, în ultimii ani, când data de terminare a anului şcolar este modificată, mutându-se tot mai mult către finalul lunii iunie”, spune Aurelian Marin.

Potrivit unui ordin al Ministrului Educaţiei, publicat joi în Monitorul Oficial, noul an şcolar începe luni şi cuprinde o vacanţă de iarnă de trei săptămâni în loc de două şi una de vară care se încheie pe 11 septembrie, astfel că anul şcolar 2016-2017 nu va începe cu o săptămână mai devreme, aşa cum solicitase Consiliul Naţional al Elevilor şi cum prevedea structura anterioară.

Structura anului şcolar 2015 - 2016, stabilită în luna iulie printr-un ordin de ministru, a fost modificată pe 31 august, printr-un nou ordin, publicat joi în Monitorul Oficial.

Potrivit actului normativ, elevii vor avea vacanţa de iarnă între 19 decembrie şi 10 ianuarie, şi nu până la 3 ianuarie, cum prevedea structura aprobată anterior. O altă diferenţă este aceea că vacanţa de vară nu se mai termină pe 4 septembrie, pentru ca anul şcolar 2015 - 2016 să înceapă cu o săptămână mai devreme, ci pe 11 septembrie.

Prima vacanţă va fi în perioada 31 octombrie - 8 noiembrie, pentru clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar. Vacanţa de iarnă este programată de sâmbătă 19 decembrie 2015 până duminică 10 ianuarie 2016. Din 11 ianuarie până în 5 februarie 2016 continuă cursurile semestrului întâi, iar vacanţa intersemestrială va începe sâmbătă 6 februarie şi se va încheia duminică 14 februarie.

Semestrul al doilea începe în 15 februarie şi se încheie vineri 24 iunie, în perioada 23 aprilie - 3 mai 2016 fiind programată vacanţa de primăvară. Din 25 iunie până în 11 septembrie, elevii vor fi în vacanţa de vară, anul şcolar 2016-2017 urmând să înceapă din 12 septembrie._____

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici