Petiţiile privind despăgubirile RCA reprezintă 3% din numărul dosarelor de daună şi 0,1% din poliţe

Petiţiile depuse de asiguraţi/pagubiţi în privinţa despăgubirilor RCA în primele şase luni ale acestui an reprezintă aproape 3% din numărul de dosare de daune şi 0,1% din contractele RCA încheiate în această perioadă, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

100 afișări
Imaginea articolului Petiţiile privind despăgubirile RCA reprezintă 3% din numărul dosarelor de daună şi 0,1% din poliţe

Petiţiile privind despăgubirile RCA reprezintă 3% din numărul dosarelor de daună şi 0,1% din poliţe (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

"Petiţiile depuse de către asiguraţi/păgubiţi în privinţa despăgubirii RCA au fost în număr de 4.112 (care integrează şi petiţiile referitoare la plăţi mai mici sau plăţi cu întârziere), adică circa 3% din numărul de dosare de daune avizate şi 0,1% din numărul total al contractelor RCA încheiate în această perioadă. Aceasta arată fără urmă de îndoială că procentele avansate de ASSAI (peste 80% dintre dosare s-ar finaliza prin plăţi mai mici sau plăţi cu întârziere) sunt nerealiste, în condiţiile în care doar ASF are capacitatea de a centraliza aceste date, iar potrivit propriilor centralizări (comunicate public), numărul petiţiilor reprezintă mai puţin de 3% din numărul de dosare de daună avizate (dintre care unele petiţii sunt neîntemeiate)", se arată într-un comunicat al ASF remis MEDIAFAX.

ASSAI a organizat, marţi, un miting de protest, reclamnd comportamentul protecţionist pe care ASF îl are faţă de companiile de asigurari. Mitingul a avut loc începând cu orele 11.00 în faţa Palatului Parlamentului.

ASF reaminteşte că instituţia nu intervine asupra nivelului primelor de asigurare pe segmentul RCA, acestea fiind liber stabilite de către fiecare societate de asigurare.

"Tarifele de primă sunt notificate către ASF, dar nu sunt supuse aprobării. Calculele actuariale care stau la baza stabilirii tarifelor de primă sunt realizate utilizând date statistice acumulate de asigurători în anii anteriori şi au în vedere despăgubirile datorate în baza poliţelor RCA, precum şi diferite criterii de risc", se spune în comunicat.

Asigurătorii au obligaţia de a-şi stabili tarifele de primă astfel încât să garanteze permanent îndeplinirea tuturor obligaţiilor ce decurg din încheierea de asigurare RCA.

ASF urmăreşte modul în care asigurătorii îşi achită obligaţiile asumate în baza poliţelor şi prin măsurile adoptate, inclusiv recent, vizează îmbunătăţirea activităţii pe acest segment.

"La nivelul celor 11 societăţi care au dreptul să emită poliţe RCA, rata combinată a daunei (un indicator care are în vedere nivelul despăgubirilor plătite, al rezervelor de daună constituite şi nivelul veniturilor încasate) este de 117%. Corectarea acestui dezechilibru trebuie făcută, dar nu presupune automat o majorare a preţurilor, ci poate să însemne şi reducere de costuri. ASF transmite asigurătorilor că recentele modificări ale normei RCA nu trebuie să reprezinte pretexte pentru ca aceştia să îşi acopere pierderi anterioare prin intermediul poliţei RCA", se arată în comunicat.

În prima jumătate a acestui an, numărul dosarelor de daună avizate în baza unei poliţe RCA a fost de 135.962 (în scădere cu 14% faţă de 30 iunie 2013), iar numărul dosarelor de daună plătite a fost de 146.197 (în regres cu 9% faţă de primul semestru 2013).

Conform ASF, despăgubirile plătite pentru segmentul RCA au fost, în primele 6 luni ale anului, în valoare de 1,03 miliarde lei. De asemenea, la data de 30 iunie, asigurătorii RCA aveau constituite rezerve de daună (avizate) în valoare 1,44 miliarde de lei (+15% faţă de 30 iunie 2013), iar rezerva pentru daune neavizate s-a majorat cu 19% faţă de 30 iunie 2013, până la 902,09 milioane de lei.

"Rolul ASF nu este să impună un anumit preţ pentru un instrument financiar, ci să vegheze la buna funcţionare a pieţei financiare non-bancare (care include şi limitarea distorsiunilor care pot avea şi efecte sistemice) şi la respectarea drepturilor utilizatorilor de servicii. ASF reaminteşte că în acest moment două societăţi de asigurare se află în procedură de redresare financiară, iar motivele, printre altele, se referă şi la nerespectarea parametrilor de solvabilitate de către societăţile respective. ASF îşi exprimă speranţa că procedurile de redresare financiară vor avea ca rezultat însănătoşirea financiară a societăţilor respective", se mai spune în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici