Petrom a început exploatarea de probă la Totea, care ar putea fi cea mai mare sondă onshore de gaze

OMV Petrom (SNP) a anunţat că a început exploatarea de probă a sondei din comuna Totea, judeţul Gorj, iar evaluarea zăcământului ar putea confirma cea mai importantă descoperire de gaze onshore de pe teritoriul României din ultimii şase ani.

1209 afișări
Imaginea articolului Petrom a început exploatarea de probă la Totea, care ar putea fi cea mai mare sondă onshore de gaze

Petrom a început exploatarea de probă la Totea, care ar putea fi cea mai mare sondă onshore de gaze (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax foto)

Producţia zilnică a sondei 4539 Totea se ridică la circa 430.000 metri cubi de gaze şi 58 tone de condensat şi reprezintă circa 3% din producţia zilnică de gaze a Petrom, aceasta fiind cea mai mare sondă onshore de gaze şi condensat din România în ceea ce priveşte volumul producţiei, se arată într-un comunicat al companiei transmis miercuri Bursei.

"Am început exploatarea de probă într-un timp record şi în prezent pregătim forarea primei sonde de evaluare. Totea este un proiect foarte important pentru noi şi pentru România, având în vedere potenţialul zăcământului. Evaluarea ar putea confirma cea mai mare descoperire onshore de gaze de pe teritoriul României din ultimii şase ani", a declarat în comunicat Johann Pleininger, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de explorare şi producţie.

Forajul sondei a fost finalizat în prima jumătate a acestui an, în regiunea Olteniei, la o adâncime de 3.600 metri, în urma unui program de explorare seismică 3D.

Rezultatele înregistrate în timpul probelor de producţie au indicat faptul că acesta ar putea fi un zăcământ semnificativ, dimensiunea acumulării urmând a fi determinată prin evaluare.

Producţia experimentală este estimată să înceapă în luna decembrie 2011 şi va dura circa 6-12 luni.

În prezent, Petrom planifică forajul a două sonde de evaluare, care vor furniza date suplimentare pentru evaluarea zăcământului. Pe baza rezultatelor obţinute se vor lua în considerare eventuale foraje suplimentare de dezvoltare.

"La nivel mondial, hidrocarburile vor continua să reprezinte peste 50% în ponderea surselor de energie pe termen lung. Pentru a asigura o producţie sustenabilă de hidrocarburi în România ne concentrăm asupra maximizării producţiei din zăcămintele mature, care au o pondere mare în portofoliul nostru, dar şi asupra activităţilor de explorare. Investiţiile noastre pentru activităţile de explorare şi producţie reprezintă anual circa 70% din bugetul de investiţii al Petrom", a adăugat Pleininger.

Grupul Petrom este cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-Est, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Marketing, Gaze Naturale şi Energie.

Totodată, OMV Petrom este cea mai mare companie românească listată la Bursa de Valori Bucureşti, cu o capitalizare de 16,9 miliarde lei (3,9 miliarde de euro), calculată la ultima cotaţie bursieră.

Acţiunile OMV Petrom au încheiat şedinţa bursieră de marţi în scădere cu 2,31%, la 0,3 lei.

Compania este controlată de grupul OMV, care deţine 51,01% din acţiuni, în timp ce statul român are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. În acţionariat se mai regăseşte Fondul Proprietatea, cu o participaţie de 20,11%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici