Petrom şi Rompetrol au scumpit carburanţii. Preţul benzinei depăşeşte 6 lei

OMV Petrom (SNP), companie controlată de grupul austriac OMV, şi Rompetrol Downstream au majorat vineri preţurile carburanţilor cu nouă bani pe litru, iar cel mai scump sortiment de benzină a depăşit pentru prima dată pragul de şase lei pe litru.

1426 afișări
Imaginea articolului Petrom şi Rompetrol au scumpit carburanţii. Preţul benzinei depăşeşte 6 lei

Petrom a scumpit carburanţii. Preţul benzinei depăşeşte 6 lei (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Astfel, la OMV Petrom, benzina Premium fără plumb 95 costă 5,21 lei/ litru, iar Top Premium fără plumb 99+ are un preţ de 5,59 lei/ litru.

Sortimentele OMV Carrera 95 şi OMV Carrera 100 pot fi cumpărate cu 5,35 lei/litru, respectiv 6,01 lei/ litru.

Motorinele Top Euro Diesel 5 şi OMV Sprint Diesel au un preţ de 5,38 lei/ litru, respectiv 5,4 lei/ litru, iar Euro Diesel 5 şi OMV Alpin Diesel costă 5,24 lei/ litru, respectiv 5,72 lei/ litru.

Preţurile din benzinăriile OMV Petrom pot varia cu maximum +/-5% faţă de cele de referinţă.

La Rompetrol, benzinele Efix 95 şi Alto 101 costă 5,35 lei pe litru, respectiv 6,02 lei pe litru. Totodată, noile preţuri ale sortimentelor de motorină Efix şi Alto 55 sunt 5,41 lei litru şi 5,72 lei pe litru.

Grupul Rompetrol este controlat integral de compania KazMunaiGaz din Kazahstan.

Principalele companii care distribuie carburanţi sunt OMV Petrom, Rompetrol (din grupul kazah KazMunaiGaz), Lukoil România (subsidiată a grupului rus Lukoil) şi MOL (Ungaria).

De la începutul anului, companiile petroliere au scumpit carburanţii de mai multe ori. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, combustibilii s-au scumpit anul trecut cu peste 15%, după ce în 2009 preţurile au fost majorate cu 13%.

Piaţa distribuţiei de carburanţi din România este analizată de Consiliul Concurenţei încă din 2005, dar deocamdată autoritatea nu a prezentat concluziile anchetei.

La 23 februarie, Guvernul a primit o informare a Consiliului Concurenţei privind creşterile de preţ la carburanţi, dar premierul Emil Boc a considerat documentul ca fiind prea general şi a cerut refacerea materialului.

Boc a declarat marţi că Guvernul nu are pârghii de intervenţie pe piaţa carburanţilor şi poate adresa companiilor doar rugăminţi de reducere a preţului, dar cu riscul de a fi refuzat, astfel că nu trebuie create false aşteptări că autorităţile pot anunţa în perioada imediată că preţul la pompă va scădea. În urmă cu o lună însă, premierul declara că statul a utilizat şi va continua să utilizeze toate pârghiile pe care le are la dispoziţie, în cadrul european, pentru a opri "creşterea aberantă" a preţurilor la carburanţi, care este însă determinată şi de evoluţia preţului pe piaţa internaţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici