Petrom recomandă angajaţilor care au câştigat procese împotriva companiei să returneze banii

Petrom recomandă salariaţiilor şi foştilor angajaţi care au câştigat în instanţă anumite sume în urma unor litigii cu compania să returneze banii, iar celor care au procese pe rol să renunţe la acţiunea în justiţie.

2689 afișări
Imaginea articolului Petrom recomandă angajaţilor care au câştigat procese împotriva companiei să returneze banii

Petrom recomandă angajaţilor care au câştigat procese împotriva companiei să returneze banii

"Dorim să îi încurajăm pe cei dintre dumneavoastră care nu au renunţat încă la procesele aflate în curs de judecată sau nu au returnat sumele câştigate să acţioneze cu bun simţ şi responsabilitate faţă de companie. În acest sens, am ataşat Anexa 1 care vă prezintă paşii pe care ar trebui să îi urmaţi pentru a returna banii şi Anexa 2 care vă prezintă paşii pe care ar trebui să îi urmaţi pentru a vă retrage dintr-un  proces aflat în curs de judecată", se arată într-o scrisoare semnată de conducerea Petrom şi transmisă joi angajaţilor.

Petrom menţionează că, începând din anul 1997, o serie de bonusuri, prime şi indemnizaţii au fost incluse în salarii, în cadrul procesului de creştere anuală a salariilor. Această măsură a fost luată la cererea autorităţilor şi în urma acordului cu sindicatele. Sumele incluse în salarii au fost indexate succesiv.

"După cum probabil ştiţi, Petrom se confruntă în prezent cu o serie de aspecte juridice delicate şi complexe. (...) În prezent, există un număr de actuali şi foşti angajaţi Petrom care doresc să obţină, prin acţionarea în instanţă, avantaje personale, printr-o interpretare a unor prevederi ale Contractului Colectiv de Muncă intenţionat diferită de cea care s-a dorit şi s-a agreat împreună cu partenerii noştri, reprezentanţii sindicatelor. Petrom dezaprobă aceste iniţiative abuzive, ţinând cont că a respectat concluziile negocierilor cu sindicatele şi a plătit sumele rezultate", se spune în scrisoarea adresată salariaţilor.

Compania a anunţat în luna august a anului trecut că, din anul 2007, este implicată în litigii cu mai mulţi foşti şi actuali salariati, care solicită plata unor prime de Crăciun şi de Paşte, în baza Contractului Colectiv de Muncă. La acea dată Petrom a arătat că, în urma unei analize, şi pe baza deciziilor instanţelor judecătoreşti, a constituit un provizion de 446,6 milioane de lei, pentru evetualitatea pierderii proceselor.

"Petrom este implicat în litigii demarate de mai mulţi foşti şi actuali salariaţi, având ca bază interpretarea diferită a unor clauze din Contractul Colectiv de Muncă privind acordarea unor bonusuri. 
Petrom dezaprobă iniţierea acestei acţiuni şi consideră iniţiativa nejustificată, întrucât plăţile ce decurg din aceste drepturi au fost deja efectuate de către companie la momentul în care Petrom şi partenerul social au convenit", potrivit datelor companiei transmise la solicitarea agenţiei MEDIAFAX.

În scrisoarea către salariaţi, oficialii Petrom afirmă că incertitudinile privitoare la procesele iniţiate de salariaţi, împreună cu criza financiară şi cu contextul negativ al industriei de petrol şi gaze, vor avea un efect negativ asupra situaţiei financiare a companiei şi siguranţei locurilor de muncă.

"Această situaţie, combinată cu criza financiară şi cu contextul negativ al industriei de petrol şi gaze, ar putea avea un impact nefavorabil asupra siguranţei locului de muncă şi a viitoarelor modalităţi de recompensare a salariaţilor", se menţionează în scrisoare.

În urma unei analize a litigiilor iniţiate de angajaţi pentru obţinerea în instanţă a unor drepturi salarile, oficialii Petrom arată că mulţi angajaţi au decis să nu recurgă la decizii judecătoreşti pentru obţinerea de bani, iar alţii, care au câştigat în instanţă, au decis să returneze sumele sau chiar să renunţe la procese.

"S-a constat că un număr din ce în ce mai mare de salariaţi care au dat în judecată compania fie au decis să renunţe la procesele aflate în curs, fie au decis să returneze banii câştigaţi în urma unei soluţii pronunţate în favoarea lor. Apreciem foarte mult aceste acţiuni exemplare şi vă asigurăm că aţi luat o decizie corectă. (...) Există printre dumneavoatră persoane care au decis să nu acţioneze în instanţă compania. Înţelegem că a fost dificil să luaţi această hotărâre, motiv pentru care dorim să ne exprimăm aprecierea pentru loialitatea de care aţi dat dovadă", se spune în scrisoare. 

Compania recomandă angajaţilor care nu au renunţat încă la procese şi celor care nu au dat înapoi sumele câştigate în instanţă să le returneze şi prezintă paşii pe care salariaţii trebuie să îi urmeze.


Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici